Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кокаинът може да доведе до слабоумие

Кокаинът може да доведе до слабоумие

Кокаинът може да доведе до слабоумие - изображение

Употребата на кокаин при някои подрастващи до 18 г. може да доведе до силни когнитивни разстройства, впоследствие и до слабоумие. Такива резултати са получили от изследването си учени от Медицинския институт към университета в Сао Паоло, Бразилия, информира онлайн изданието 24 часа, цитирайки БТА.

Специалистите са анализирали биоматериал от пациенти в наркодиспансери. Те установили, че от общо 103-мата доброволци, които се включили в проучването, 53-ма са започнали да взимат наркотици преди 18-та си годишнина. Именно тогава дрогата нанася най-големите вреди на организма.

Наблюденията на експертите са, че когато кокаинът се съчетава с алкохол, марихуана или психоактивни вещества влияе много на префронталния кортекс. А точно той играе значителна роля при мисловната и двигателната активност. Подобни последствия за главния мозък има и при пациенти, които приемат марихуана или други от така наречените леки наркотици със стимуланти и опиати.

За целта на изследването учените от университета в Сао Паоло са правили постоянен мониторинг на пациенти с магнитнорезонансна томография, както и кръвен анализ и когнитивни тестове.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: emaze.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛайфстайлЛеченияНовиниСпортЗдравни съвети