Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Музиката е живот или как да комуникирате с бебето в утробата

Музиката е живот или как да комуникирате с бебето в утробата

Музиката е живот или как да комуникирате с бебето в утробата - изображение

Редица научни открития и полезни за човека изобретения са плод на случайност или на история, която първо предизвиква в съзнанието ни усмивка. Понякога нещо, което звучи нелепо и на пръв поглед изглежда незначително може да се окаже сериозна стъпка напред в дадена научна сфера. Подобни открития всяка година са в центъра на Ig Nobel Prize или иначе казано Плебейските/Антинобелови награди. Те са глътка свеж въздух за иначе строгия научен свят. И ако наградените изобретения и трудове първоначално будят смях, то минути по-късно провокират размисъл.

През септември миналата година едно нетипично устройство получи награда в категория акушерство. Уредът е наречен BabyPod - накратко той представлява вагинален високоговорител. Необикновеното изобретение е дело на Института Маркес в Барселона и колкото и екстравагантно да звучи, то почива на сериозен научен труд. Години наред Международният гинекологичен и подпомагащ репродукцията институт изучава ефекта, който музиката оказва по време на ембрионалното и феталното развитие на плода, преди да представи своя метод за комуникация с едно дете още от първите месеци от бременността.

Всяка година лауреатите на антинобеловите награди се отправят на своеобразно турне, за да представят научните трудове и изобретенията си. От 2003 г. обиколката е част и от Националната научна седмица в Обединеното кралство. Поредицата от събития позволява на учени от цял свят да представят работата си пред широката общественост по един забавен начин. Тази година в Копенхаген над 800 души бяха част от конференцията, която се предава на живо като онлайн стрийм.

Но да се върнем на изобретението, което свързва музиката и утробата. По време на представянето в Швеция учените създали BabyPod разказаха повече за проекта и неговото приложение днес.

"Поставяйки високоговорител във вагината на стотици пациентки, за първи път реално осъществихме комуникация с фетуса. Благодарение на Babypod открихме, че плодът реагира на музика по същия начин като бебето, с реч и движение. Хиляди жени вече го използват, за да общуват с децата си по време на бременност", заяви научният директор на института Маркез, Алекс Гарсия-Фаура.

Лопес Тейхон, ръководител на проучването, обясни, че BabyPod е повлиял за по-пълното ни разбиране на начина, по който околната среда влияе на плода в утробата. Оказва се, че фетусът развива способността да чува в 16-тата седмица, когато е едва 11 сантиметра, но звукът може да достигне до него, само ако директно преминава през вагината.

Плодът не може да различи звуците, идващи отвън, ето защо убеждението, че бебето реагира, когато му говорите, долепили устни до корема на бременна жена, се оказва мит.

Babypod намира едно удивително приложение още преди малкото създание да е на сигурно в майчината утроба. Устройството подобрява инвитро оплождането, като добавя музикални вибрации в инкубаторите.

BabyPod има одобрението на Агенцията по храните и лекарства в САЩ и позволява на хиляди майки да осъществят първия контакт с детето си още докато е в утробата. Устройството е достъпно за продажба и онлайн под слогана "Музиката е живот".

И ако BabyPod определено е намерил своето приложение, то е много по-малко вероятно диджеридуто (северноавстралийски инструмент с дължина до 3 метра) да е станало неизменна част за редица спални, въпреки че е носител на наградата за мир, заради изследване, доказващо, че редовното свирене на дидж намалява хъркането.

По статията работи:
Източници: medicaldevice-network.com, babypod.net, improbable.com
Снимка: babypod.net

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовини