Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Откриха защо е толкова полезна средиземноморската диета

Откриха защо е толкова полезна средиземноморската диета

Откриха защо е толкова полезна средиземноморската диета - изображение

Средиземноморската диета е толкова полезна, тъй като храната в нея е богата на магнезий, твърдят китайски учени.

Този минерал е изключително важен за здравето, тъй като понижава опасността от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет. Магнезият обаче трябва да се приема с най-разнообразни продукти, а средиземноморската диета осигурява именно това.

Екип от университета на Чжъцзян в Източен Китай са анализирали данни от 40 изследвания, обхващащи около милион участници в девет държави. Данните показват, че продуктите с много магнезий намаляват риска от сърдечносъдови болести или инсулт с 12 процента, а от диабет тип 2 - с 26 процента.

От друга страна, отдавна е известно, че съдържащите се в тази диета зехтин, зеленчуци, плодове и ядки предпазват от инсулт и инфаркт, тъй като са богати и на ненаситени мазнини, а целината, морковите и зелените листни зеленчуци изобилстват от нитрати и нитрити. Именно на тази комбинация се дължи същественото понижаване на кръвното налягане.

Нитро мастните киселини, получени от реакция между ненаситените мастни киселини в зехтина и азота в зеленчуците, блокират ензим, наречен sEH, който повишава кръвното налягане.

Снимка: Portugal Resident

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияХранене при...ДиетиЛайфстайл