Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения

Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения

от 21 дек 2020г., обновено на 22 дек 2020г.
Редактор: Даниела Пройчева
Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Храната, която всеки от нас консумира, има директно отражение върху когнитивните му функции на по-късен етап от живота. Заключението е на учени от Държавния университет на Айова, като бе публикувано през ноември в списание „Journal of Alzheimer's Disease.“

Ръководители на проучването са Ориъл Уилет, асистент по науки за храните и хранене при човека, и Брандън Клайндинст, невробиолог в Университета на Айова. За първи път се провежда толкова мащабно изследване, което демонстрира връзката между определени храни и когнитивната човешка дейност в напреднала възраст.

Екипът на Уилет и Клайндинст анализира данни за 1 787 възрастни между 46 и 77 години от Великобритания. За целта той използва информацията от база био данни на страната и друго подборно генетично и здравно проучване, включило половин милион британци.

Базата данни е достъпна за всеки изследовател, получил предварително одобрение, който иска да изследва аспекти на някои от най-разпространените и животозастрашаващи болести сред хората.

Участниците решават тест за флуидна интелигентност (тя представлява интелигентността, която не зависи от житейския ни опит и ученето и която е свързана с абстрактното мислене) и по-късно в две други оценявания – едното, проведено от 2012 г. до 2013 г., а другото – между 2015 г. и 2016 г. Резултатите от теста за флуидна интелигентност отразяват способността на всеки от тях да разсъждава в критична ситуация, която изисква бързи решения.

Доброволците отговарят на въпроси, свързани с храните и алкохолните напитки, които консумират, както по време на първия тест, така и после при последвалите две оценявания през годините. Във въпросника за храните и напитките участниците трябва да отговорят колко пресни и сушени плодове приемат, както и сурови зеленчуци, салати, обработени зеленчуци, мазни риби, сухи риби, обработено месо, птиче, говеждо, агнешко и свинско месо, сирене, хляб, зърнени храни, чай, кафе, бира, сайдер, червено и бяло вино, шампанско и ликьор.

Сиренето, червеното вино и агнешкото месо благоприятстват мозъчната дейност

  • Сиренето е най-ефективният хранителен продукт сред гореизброените, който предотвратява когнитивни проблеми в напреднала възраст.
  • Ежедневната консумация на алкохол, най-вече червено вино, подобрява когнитивните функции.
  • Ежеседмичната консумация на агнешко месо, но не и на други видове червено месо, също има положителен ефект върху когнитивните умения.
  • Завишеният прием на сол е вреден, но само хората, които са предразположени към болест на Алцхаймер трябва стриктно да го контролират, ако искат да избегнат подобни нарушения за в бъдеще.

Уилет споделя: „Бях приятно изненадан да разбера, че сиренето и червеното вино помагат не само да си доставим повече удоволствие в дни на пандемия, но и да избегнем сериозни здравословни усложнения, които изглеждат необратими. Възможно е този начин на хранене да е част от ежедневието на по-богатите хора. Предстои ни да проведем още изследвания, за да открием дали съвсем леки промени в хранителния ни режим не биха могли да повлияят наистина значително на мозъчната дейност.

Клайндинст добавя: „В зависимост от генетичните фактори, заложени във всеки от нас, едни са по-защитени от отключване на болест на Алцхаймер, докато други са по-уязвими. Смятам, че осъзнатият и правилен избор на храни може да възпрепятства болестта и когнитивните нарушения.

Може би решението е едновременно просто, но и много ефективно: промяна в начина ни на хранене. Когато установим със сигурност каква е ролята на различните видове храни върху болестта на Алцхаймер, ще имаме невероятната възможност да спираме хода й.“

Учените Уилет и Клайндинст не крият, че без помощта на техните колеги, не биха могли да постигнат толкова добри резултати. В екипа са включени специалисти от университета в Айова като Скот Ли, Колийн Папас, експертите по статистика Юинг и Ли Ванг, Джонатан Мокел от катедрата по биомедицински науки и много други.  

Друго по-старо изследване също открива връзка между консумацията на червено вино и забавяне развитието на болест на Алцхаймер. 

Ролята на ресвератрола

Тогава експертите установяват, че съединението ресвератрол, съдържащо се в червеното вино, може да помогне на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер. Според проучването, публикувано в списание "Neurology", се стабилизират биомаркерите на хора с лека до умерена форма на Алцхаймер.

Ресвератролът е естествено съединение, което може да се открие в червеното грозде, червеното вино, шоколада, фъстъците и други храни.

За изследването учените използват синтетична форма на ресвератрол. Съединението активира група протеини, известни като сиртуини. Те се активират при ограничаване приема  на калории и доказано могат да предотвратят или забавят свързани с възрастта заболявания. 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201210145850
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Сутрешната закуска подобрява точността при стрелба в баскетбола Сутрешната закуска подобрява точността при стрелба в баскетбола
  • Здравословното хранене е важно за нормалния растеж и развитие на всяко дете Здравословното хранене е важно за нормалния растеж и развитие на всяко дете
  • Изключете бананите и киселото мляко от закуската си Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
  • 5 златни правила за здравословно хранене 5 златни правила за здравословно хранене
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ХРАНЕНЕТО - ЙОРДАН СТЕФАНОВ - СИЕЛА
18.00лв.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ХРАНЕНЕТО - ЙОРДАН СТЕФАНОВ - СИЕЛА

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ПО СИСТЕМАТА НА БРЕГ. ЖИЗНЕНИ ДО 120 ГОДИНИ - ПОЛ БРЕГ, ПАТРИША БРЕГ - СКОРПИО
17.50лв.

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ПО СИСТЕМАТА НА БРЕГ. ЖИЗНЕНИ ДО 120 ГОДИНИ - ПОЛ БРЕГ, ПАТРИША БРЕГ - СКОРПИО

СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
16.00лв.

СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ

ХРАНАТА МОЖЕ ДА ВИ ИЗЛЕКУВА - ДР. МЕХМЕТ ОЗ - ХЕРМЕС
17.95лв.

ХРАНАТА МОЖЕ ДА ВИ ИЗЛЕКУВА - ДР. МЕХМЕТ ОЗ - ХЕРМЕС

КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
25.00лв.

КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ

ДИЛЕМАТА НА ВСЕЯДНИЯ - МАЙКЪЛ ПОЛАН - ИЗТОК - ЗАПАД
19.90лв.

ДИЛЕМАТА НА ВСЕЯДНИЯ - МАЙКЪЛ ПОЛАН - ИЗТОК - ЗАПАД

Коментари към Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения
    www.framar.bg 
    на 23 January 2021 в 04:36
    Коментирайте "Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения "

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Как да намалим апетита си и да се справим с чувството на глад
  • Халюцинации при деменция — как да реагираме
  • Витамин Б12 добавка
  • Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
  • Здравословен хранителен режим
  • Лечение при булимия
  • Забранените храни по време на бременност - част 1
  • Фелинотерапия или как котките ни лекуват
  • Бял трън, Мариански трън, Петнист бял трън
  • Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 2

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Могат ли да се пият мултивитамините Alive с хапчета за кръвно?

преди 238 дни, 10 часа и 16 мин.

Кои етерични масла могат да се ползват против настинка и грип?

преди 331 дни, 16 часа и 43 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 5 дни, 20 часа и 7 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 12 дни, 6 часа и 23 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 12 дни, 7 часа и 13 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 16 дни, 11 часа и 3 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах