Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения

Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения

от 21 дек 2020г., обновено на 22 дек 2020г.
Редактор: Даниела Пройчева
Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Храната, която всеки от нас консумира, има директно отражение върху когнитивните му функции на по-късен етап от живота. Заключението е на учени от Държавния университет на Айова, като бе публикувано през ноември в списание „Journal of Alzheimer's Disease.“

Ръководители на проучването са Ориъл Уилет, асистент по науки за храните и хранене при човека, и Брандън Клайндинст, невробиолог в Университета на Айова. За първи път се провежда толкова мащабно изследване, което демонстрира връзката между определени храни и когнитивната човешка дейност в напреднала възраст.

Екипът на Уилет и Клайндинст анализира данни за 1 787 възрастни между 46 и 77 години от Великобритания. За целта той използва информацията от база био данни на страната и друго подборно генетично и здравно проучване, включило половин милион британци.

Базата данни е достъпна за всеки изследовател, получил предварително одобрение, който иска да изследва аспекти на някои от най-разпространените и животозастрашаващи болести сред хората.

Участниците решават тест за флуидна интелигентност (тя представлява интелигентността, която не зависи от житейския ни опит и ученето и която е свързана с абстрактното мислене) и по-късно в две други оценявания – едното, проведено от 2012 г. до 2013 г., а другото – между 2015 г. и 2016 г. Резултатите от теста за флуидна интелигентност отразяват способността на всеки от тях да разсъждава в критична ситуация, която изисква бързи решения.

Доброволците отговарят на въпроси, свързани с храните и алкохолните напитки, които консумират, както по време на първия тест, така и после при последвалите две оценявания през годините. Във въпросника за храните и напитките участниците трябва да отговорят колко пресни и сушени плодове приемат, както и сурови зеленчуци, салати, обработени зеленчуци, мазни риби, сухи риби, обработено месо, птиче, говеждо, агнешко и свинско месо, сирене, хляб, зърнени храни, чай, кафе, бира, сайдер, червено и бяло вино, шампанско и ликьор.

Сиренето, червеното вино и агнешкото месо благоприятстват мозъчната дейност

  • Сиренето е най-ефективният хранителен продукт сред гореизброените, който предотвратява когнитивни проблеми в напреднала възраст.
  • Ежедневната консумация на алкохол, най-вече червено вино, подобрява когнитивните функции.
  • Ежеседмичната консумация на агнешко месо, но не и на други видове червено месо, също има положителен ефект върху когнитивните умения.
  • Завишеният прием на сол е вреден, но само хората, които са предразположени към болест на Алцхаймер трябва стриктно да го контролират, ако искат да избегнат подобни нарушения за в бъдеще.

Уилет споделя: „Бях приятно изненадан да разбера, че сиренето и червеното вино помагат не само да си доставим повече удоволствие в дни на пандемия, но и да избегнем сериозни здравословни усложнения, които изглеждат необратими. Възможно е този начин на хранене да е част от ежедневието на по-богатите хора. Предстои ни да проведем още изследвания, за да открием дали съвсем леки промени в хранителния ни режим не биха могли да повлияят наистина значително на мозъчната дейност.

Клайндинст добавя: „В зависимост от генетичните фактори, заложени във всеки от нас, едни са по-защитени от отключване на болест на Алцхаймер, докато други са по-уязвими. Смятам, че осъзнатият и правилен избор на храни може да възпрепятства болестта и когнитивните нарушения.

Може би решението е едновременно просто, но и много ефективно: промяна в начина ни на хранене. Когато установим със сигурност каква е ролята на различните видове храни върху болестта на Алцхаймер, ще имаме невероятната възможност да спираме хода й.“

Учените Уилет и Клайндинст не крият, че без помощта на техните колеги, не биха могли да постигнат толкова добри резултати. В екипа са включени специалисти от университета в Айова като Скот Ли, Колийн Папас, експертите по статистика Юинг и Ли Ванг, Джонатан Мокел от катедрата по биомедицински науки и много други.  

Друго по-старо изследване също открива връзка между консумацията на червено вино и забавяне развитието на болест на Алцхаймер. 

Ролята на ресвератрола

Тогава експертите установяват, че съединението ресвератрол, съдържащо се в червеното вино, може да помогне на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер. Според проучването, публикувано в списание "Neurology", се стабилизират биомаркерите на хора с лека до умерена форма на Алцхаймер.

Ресвератролът е естествено съединение, което може да се открие в червеното грозде, червеното вино, шоколада, фъстъците и други храни.

За изследването учените използват синтетична форма на ресвератрол. Съединението активира група протеини, известни като сиртуини. Те се активират при ограничаване приема  на калории и доказано могат да предотвратят или забавят свързани с възрастта заболявания. 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201210145850
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Хората с тънка мозъчна кора са с по-висок риск от Алцхаймер Хората с тънка мозъчна кора са с по-висок риск от Алцхаймер
  • Какъв начин на живот предпазва от Алцхаймер? Какъв начин на живот предпазва от Алцхаймер?
  • Горещите вълни са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер Горещите вълни са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер
  • Зехтинът намалява риска от Алцхаймер Зехтинът намалява риска от Алцхаймер
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
94.70лв.

ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN

КОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90
49.10лв.

КОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90

БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
17.00лв.

БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл

ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
14.90лв.

ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА

КФД НУТРИШЪН ДЕЛИКАТЕН КРЕМ С КРИСПИ 500 г
19.50лв.

КФД НУТРИШЪН ДЕЛИКАТЕН КРЕМ С КРИСПИ 500 г

ФРИТЮРНИК С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ 5 л JOCCA
269.00лв.

ФРИТЮРНИК С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ 5 л JOCCA

Безплатна доставка за България!

Коментари към Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения
    www.framar.bg 
    на 07 June 2025 в 22:23
    Коментирайте "Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения "

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
  • Бял трън, Мариански трън, Петнист бял трън
  • Алтернативно лечение на Болестта на Алцхаймер
  • Халюцинации при деменция — как да реагираме
  • Здравословен хранителен режим
  • Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
  • Забранените храни по време на бременност - част 1
  • Защо е полезно да се яде диня
  • 6 години преди диагнозата възрастните пациенти с деменция срещат затруднения в управлението на личните си финанси
  • Австралия одобри лекарство за ранен стадий на болестта на Алцхаймер
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дълголетие и повече жизнена енергия - анкета

преди 124 дни, 7 часа и 33 мин.

Могат ли брекетите да причинят сънна апнея и рецесия на долна челюст?

преди 714 дни, 19 часа и 59 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 1 дни, 10 часа и 14 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 1 дни, 12 часа и 30 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 2 дни, 9 часа и 7 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 4 дни, 43 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival