Проучване на американски учени разкрива, че сокът от череши подобрява когнитивните умения
Консумацията на сок от череши подобрява когнитивните умения при възрастното население според учени от Университета в Делауеър. Подобренията, наблюдавани при хората, които пият сок, е възможно да се дължат на биоактивни съединения, които са естествена съставка на черешите.
За да се потвърдят положителните ефекти на плодовете върху паметта, е проведено проучване, което обхваща 34 здрави доброволци на възраст от 65 до 73 години. Те са разделени на случаен принцип в две групи. Едната консумира 480 мл. черешов сок всеки ден в продължение на 12 седмици (по равно количество сутрин и вечер), а другата група - плацебо.
Учените отбелязват, че никой от участниците не приема лекарства, които да повлияят на мозъчната функция, по време на проучването, като всички поддържат обичайните си диета и ниво на физическа активност през целия период на проучването. Освен това доброволците не са запознати каква напитка консумират – черешов сок или плацебо.
След изтичане на 12-те седмици учените установяват, че участниците, които пият плодова напитка, са имали 23% намаление на грешките при изпълнение на епизодични задачи за визуална памет. За разлика от тях, възрастните от контролната група не показват никакво подобрение при решаване на същите задачи.
Освен това, в сравнение с изходните стойности, участниците, които консумират плодовата напитка показват 5% увеличение на удовлетвореността от способността за запомняне на неща, 4% намаляване на времето за запомняне, 3% подобрение на визуалната обработка на информация и 18% намаление на грешките при изпълнение на задача за пространствена работна памет, която се използва за оценка на използването на паметта и стратегията.
„Потенциалните полезни ефекти на черешите могат да бъдат свързани с биоактивните съединения, които притежават, включващи полифенол, антоцианин и меланин“, казва проф. Шоу Чинг Чай, водещ автор на статията за изследването. „Те могат също да са свързани с потенциалните ефекти на понижаване на кръвното налягане, описани в предишно проучване, което проведохме в същата група хора, тъй като кръвното налягане може да повлияе на притока на кръв към мозъка“. |
Въпреки обещаващите първоначални открития, учените заявяват, че е необходимо по-дългосрочно проучване, включващо повече участници, за да се потвърдят благоприятните ефекти от пиенето на черешов сок.
Проучването е публикувано в списанието Food & Function.
newatlas.com, medicalnewstoday.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ЕКО МЕДИКА WELL3 СИРОП 500 мл
БЕТИНА БАРТИ ЧЕРЕШОВ ЦВЯТ МАСЛО ЗА ТЯЛО 400 мл.
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
БИОХЕРБА ЧЕРЕША КОНЦЕНТРАТ капсули 270 мг * 60
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН ФИЛОСОФИЯ ЛИФТ 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Асоциативни корови зони
- Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
- Индийски женшен, Зимна череша, Псевдоженшен, Ашваганда
- Хуперзия серата
- 12 тайни за лесно запаметяване на всичко
- Значение на допамина за психичното състояние на индивида
- Мисловните карти на Бюзан – инструмент за бързо запаметяване
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Индийски коноп, Коноп, Хашиш, Марихуана
- Червено цвекло
Коментари към Проучване на американски учени разкрива, че сокът от череши подобрява когнитивните умения