Проучване на американски учени разкрива, че сокът от череши подобрява когнитивните умения

Консумацията на сок от череши подобрява когнитивните умения при възрастното население според учени от Университета в Делауеър. Подобренията, наблюдавани при хората, които пият сок, е възможно да се дължат на биоактивни съединения, които са естествена съставка на черешите.
За да се потвърдят положителните ефекти на плодовете върху паметта, е проведено проучване, което обхваща 34 здрави доброволци на възраст от 65 до 73 години. Те са разделени на случаен принцип в две групи. Едната консумира 480 мл. черешов сок всеки ден в продължение на 12 седмици (по равно количество сутрин и вечер), а другата група - плацебо.
Учените отбелязват, че никой от участниците не приема лекарства, които да повлияят на мозъчната функция, по време на проучването, като всички поддържат обичайните си диета и ниво на физическа активност през целия период на проучването. Освен това доброволците не са запознати каква напитка консумират – черешов сок или плацебо.
След изтичане на 12-те седмици учените установяват, че участниците, които пият плодова напитка, са имали 23% намаление на грешките при изпълнение на епизодични задачи за визуална памет. За разлика от тях, възрастните от контролната група не показват никакво подобрение при решаване на същите задачи.
Освен това, в сравнение с изходните стойности, участниците, които консумират плодовата напитка показват 5% увеличение на удовлетвореността от способността за запомняне на неща, 4% намаляване на времето за запомняне, 3% подобрение на визуалната обработка на информация и 18% намаление на грешките при изпълнение на задача за пространствена работна памет, която се използва за оценка на използването на паметта и стратегията.
„Потенциалните полезни ефекти на черешите могат да бъдат свързани с биоактивните съединения, които притежават, включващи полифенол, антоцианин и меланин“, казва проф. Шоу Чинг Чай, водещ автор на статията за изследването. „Те могат също да са свързани с потенциалните ефекти на понижаване на кръвното налягане, описани в предишно проучване, което проведохме в същата група хора, тъй като кръвното налягане може да повлияе на притока на кръв към мозъка“. |
Въпреки обещаващите първоначални открития, учените заявяват, че е необходимо по-дългосрочно проучване, включващо повече участници, за да се потвърдят благоприятните ефекти от пиенето на черешов сок.
Проучването е публикувано в списанието Food & Function.
newatlas.com, medicalnewstoday.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НИВЕА БАЛСАМ ЗА УСТНИ CHERRY 4.8 г
ГРЕЙС КОЛ БУТИК ДУШ - ГЕЛ С ЧЕРЕША И БОЖУР 500 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ GREAT PARTEA WINTER 18 ВИДА * 5
НУРС ЧАЙ ОТ КИНОА (БИЛКОВА СМЕС) * 42
НУТРАВИТА ВЕГАН КОЛАГЕН КОМПЛЕКС капсули * 180
КИСЕЛА ЧЕРЕША дъвчащи таблетки * 90 NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Ягодите намаляват възпалението и подобряват мозъчната дейност
- Асоциативни корови зони
- Алтернативно лечение на Болестта на Алцхаймер
- Висши функции на нервната система
- Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
- Чай
- Имате ли добра памет?
- Ефект на Зейгарник – какво представлява и как влияе на паметта
- Бананово смути с прясно мляко и череши
Коментари към Проучване на американски учени разкрива, че сокът от череши подобрява когнитивните умения