Проучване на американски учени разкрива, че сокът от череши подобрява когнитивните умения

Консумацията на сок от череши подобрява когнитивните умения при възрастното население според учени от Университета в Делауеър. Подобренията, наблюдавани при хората, които пият сок, е възможно да се дължат на биоактивни съединения, които са естествена съставка на черешите.
За да се потвърдят положителните ефекти на плодовете върху паметта, е проведено проучване, което обхваща 34 здрави доброволци на възраст от 65 до 73 години. Те са разделени на случаен принцип в две групи. Едната консумира 480 мл. черешов сок всеки ден в продължение на 12 седмици (по равно количество сутрин и вечер), а другата група - плацебо.
Учените отбелязват, че никой от участниците не приема лекарства, които да повлияят на мозъчната функция, по време на проучването, като всички поддържат обичайните си диета и ниво на физическа активност през целия период на проучването. Освен това доброволците не са запознати каква напитка консумират – черешов сок или плацебо.
След изтичане на 12-те седмици учените установяват, че участниците, които пият плодова напитка, са имали 23% намаление на грешките при изпълнение на епизодични задачи за визуална памет. За разлика от тях, възрастните от контролната група не показват никакво подобрение при решаване на същите задачи.
Освен това, в сравнение с изходните стойности, участниците, които консумират плодовата напитка показват 5% увеличение на удовлетвореността от способността за запомняне на неща, 4% намаляване на времето за запомняне, 3% подобрение на визуалната обработка на информация и 18% намаление на грешките при изпълнение на задача за пространствена работна памет, която се използва за оценка на използването на паметта и стратегията.
„Потенциалните полезни ефекти на черешите могат да бъдат свързани с биоактивните съединения, които притежават, включващи полифенол, антоцианин и меланин“, казва проф. Шоу Чинг Чай, водещ автор на статията за изследването. „Те могат също да са свързани с потенциалните ефекти на понижаване на кръвното налягане, описани в предишно проучване, което проведохме в същата група хора, тъй като кръвното налягане може да повлияе на притока на кръв към мозъка“. |
Въпреки обещаващите първоначални открития, учените заявяват, че е необходимо по-дългосрочно проучване, включващо повече участници, за да се потвърдят благоприятните ефекти от пиенето на черешов сок.
Проучването е публикувано в списанието Food & Function.
newatlas.com, medicalnewstoday.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ МАКС ПОТЕНСИ ТЕЧЕН МУЛТИВИТАМИН 900 мл NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България!ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ OT ЧЕРЕША 250 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ FLOWERS AND TEA SPRING 12 ВИДА * 5
НовЯРДЛИ ЧЕРЕШОВ ЦВЯТ И ПРАСКОВА ДЕЗОДОРАНТ 75 мл
УОРМЪП ЗАТОПЛЯЩО МАСАЖНО МАСЛО С АРОМАТ НА ЧЕРЕША 150 мл
НЕСТИ ДАНТЕ ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ ФИЛОСОФИЯ
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Асоциативни корови зони
- Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
- Ефект на Зейгарник – какво представлява и как влияе на паметта
- Индийски коноп, Коноп, Хашиш, Марихуана
- Ежедневната консумация на шоколад може да помогне за забавяне на когнитивния спад
- Чай
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- 12 тайни за лесно запаметяване на всичко
- Индийски женшен, Зимна череша, Псевдоженшен, Ашваганда
- Череша
Коментари към Проучване на американски учени разкрива, че сокът от череши подобрява когнитивните умения