Редовната консумация на чай кудин намалява риска от улцерозен колит

Проучване на изследователи от Университета на Чунцин в Китай разкрива, че редовната консумация на чай кудин помага при лечението и предотвратяването на улцерозен колит.
Чаят се произвежда от листата на вечнозеленото субтропично растение падуб, наричано още остролист, което расте в южните части на Китай. Използва се за утоляване на жаждата, премахване на храчките, освежаване на ума и засилване на зрението, но също така има противовъзпалителни, диуретични и детоксикиращи свойства.
Улцерозният колит е възпалително чревно заболяване, което увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво. За него е характерна появата на дълготрайни язви по повърхността на червата и ректума, което води до кървене, силна болка, диария, умора, повишена температура и загуба на тегло.
Въпреки че се предлагат стандартни методи за лечение на улцерозен колит, те причиняват странични ефекти след продължителна употреба. Наблюдаваните нежелани реакции на организма е причината изследователите да обърнат внимание на благоприятните ефекти на чая кудин върху възпалителното заболяване.
За целите на проучването изследователите извършват експеримент с гризачи. Сформирани са пет групи. Първите две групи са без промяна в ежедневната си диета, като при тях не е приложено никакво лечение. Останалите три получават съответно сулфасалазин, ниски и високи дози чай с полифенол. Растителните полифеноли, като тези в чая кудин, са активни съставки, които могат да противодействат на вредните свободни радикали и да потиснат възпалението.
Резултатите разкриват, че лечението, включващо чай с полифеноли, намалява възпалението и предотвратява скъсяването на дебелото черво. Консумацията на чай кудин значително намалява нивата на оксидативен стрес и повишава антиоксидантната активност в тъканите на дебелото черво при мишки с колит.
Изследователите стигат до извода, че чаят може ефективно да предотврати колит и да се използва като суровина за функционална храна поради съдържанието на полифеноли, които имат мощно антиоксидантно действие.
naturalnews.com
Коментари към Редовната консумация на чай кудин намалява риска от улцерозен колит