Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Тежките и дълги тренировки могат да навредят на щитовидната жлеза

Тежките и дълги тренировки могат да навредят на щитовидната жлеза

Тежките и дълги тренировки могат да навредят на щитовидната жлеза - изображение

Една от най-големите заблуди за тренировките е, че колкото по-уморен е човек след тях, толкова по-ефективни са. В действителност експертите в областта на здравеопазването всъщност са против прекаленото трениране, тъй като то може да има голямо влияние върху състоянието на щитовидната жлеза.

Упражненията трябва да се извършват умерено. В противен случай това ще доведе до допълнителен стрес за тялото и ще наруши правилното функциониране на жлезата. Тя отговаря за освобождаването на хормоните в тялото, а те от своя страна регулират метаболизма, дишането, сърдечната честота, централната и периферната нервна система, теглото, мускулната сила, менструалните цикли, телесната температура и нивата на холестерола. Ако щитовидната жлеза бъде увредена, много от телесните функции ще бъдат засегнати.

Симптомите на претениране са подобни на тези при тироидната дисфункция и често се наблюдават при резултатите от лабораторни тестове на спортисти. Техните треньори и упражненията, които правят, им помагат за избягват преумората. Хората, които не се занимават професионално със спорт, не следват научните предписания, когато тренират и са по-склонни да полагат прекомерни усилия.

Хормонът на стреса кортизол естествено се произвежда от тялото, когато тренираме. Когато нивата му надвишават допустимата граница след прекалено много и усилни упражнения, щитовидната жлеза реагира. Може да настъпи възпаление, ако равнището на кортизола е високо. При такава ситуация TSH хормоните, отговарящи за връзката между мозъка и щитовидната жлеза, страдат и се нарушава функцията на жлезата.

Твърде многото стрес влияе неблагоприятно върху нея и може да причини симптоми на умора, ниско либидо, лошо настроение, качване на килограми и др. Убеждението, че тежките и продължителни упражнения са добър начин за борба с напрежението, са погрешни. Това всъщност причинява повече вреда на организма.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: askmen.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниНаучни публикацииПатологияЗаболявания (МКБ)ИсторияПсихологияВидеоЛюбопитноХранене при...ЛеченияИнтервютаИзследванияСнимкиКлинични пътекиФизиологияБотаника