Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Тормозените в училище по-често страдат от сърдечносъдови заболявания

Тормозените в училище по-често страдат от сърдечносъдови заболявания

Тормозените в училище по-често страдат от сърдечносъдови заболявания - изображение

Изследване на американски учени доказва, че агресията и тормозът в училище се отразяват на здравословното състояние както на жертвата, така и на насилника години след това. При претърпелите подобно отношение се увеличава рискът от възникване на сърдечносъдови заболявания в зряла възраст.

Учените от университета в Питсбърг, САЩ, достигнали до тези изводи, след като проучили живота на 300 мъже на около 30-годишна възраст. Те събрали данни от родители и учители за поведението и здравето им, когато са били на 10-12 години, и оценили здравословното им състояние вече като възрастни. Взели под внимание нивото на стрес, социално-икономическия статус, направили кръвни изследвания и измервания на височината и теглото. От значение за учените било и дали участниците спазват здравословен начин на живот. Те публикували проучването в списание Psychological Science.

Изводите от изследването били, че тормозените в училище момчета са повече предразположени към сърдечносъдови заболявания в зряла възраст. Този факт се обуславя от психологически фактори като песимизъм за бъдещето, усещане за несправедливо отношение на другите към собствената личност, както и че почти всички имали финансови затруднения.

Учените установили, че децата, които са били в ролята на насилник в училище, като големи са по-склонни да злоупотребяват с цигарите и марихуаната, да живеят в стрес и са доста по-враждебни към околните.

Резултатите от проучването потвърждават констатациите на специалистите от клиника „Майо“ в САЩ, че насилието в детството се отразява отрицателно не само върху психическото, но и върху физическото здраве на хората. Освен опасността от сърдечносъдови заболявания и хроничен стрес, има реален риск и от появата на диабет в зряла възраст.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: topsante.com
Снимка: nydailynews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИзследванияКлинични пътекиХранене при...БотаникаЛайфстайлСоциални грижиПсихологияИнтервютаАнкетиЛеченияИсторияСнимкиДиетиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиФизиологияНаправления в медицинатаЗаведенияСпортАлт. медицинаВидео