Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хората, живеещи на село, страдат по-често от деменция

Хората, живеещи на село, страдат по-често от деменция

Хората, живеещи на село, страдат по-често от деменция - изображение

Когато става дума за деменция и други когнитивни нарушения жителите на големите градове са по-здрави в сравнение с хората, живеещи в селата. Изводът е от научна разработка, публикувана в American Journal of Preventive Medicine и се базира на данни, получени от 16 000 души на възраст над 55 години. Авторите на изследването отбелязват, че до 2050 г. броят на хората поразени от слабоумие ще се удвои.

Състоянието на участниците в изследването е било оценявано на два пъти – през 2000-а и през 2010 г. Използвани са специални тестове. Деменцията е факт, когато резултатът е от 6 или по-малко точки, между 7 и 11 се наблюдава когнитивно увреждане, но без слабоумие, а нормалното състояние е при и над 12 точки. Хората, подложени на теста са представители на няколко групи – 100% селски жители, 100% градски, смесена градска група, при която от 75% до 99% от времето живеят в града и смесена селска, при която от 0,1 до 75% от времето са в града.

Отчетени са и още и възрастта, расата, етническата принадлежност, пола, образованието, семейния статус, броя на децата, както и наличието на болести като рак, сърдечносъдови заболявания и психични разстройства.

Оказва се, че през 2000 г. 7,1% от живеещите на село и 5,4% от тези в града страдат от деменция, а от когнитивни увреждания съответно 19,8% и 15,9%. Десет години по-късно съотношението е слабо променено и процентите са малко по-ниски, но тенденцията се запазва – слабоумието е диагностицирано при 5,1% от селяните и при 4,4% от гражданите.
Любопитна подробност е и това, че ако през живота си хората са се обучавали най-малко 12 години, то рискът да развият заболяването намалява с 80%.

По данни на Световната здравна организация през 2016 г. 47,5 милиона души в света страдат от деменция. Почти 8 милиона нови случая се регистрират всяка година.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниРецептиЛюбопитноСоциални грижиАнкетиХранене при...ПсихологияЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаИсторияИзследванияЛечения