Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хранителна добавка, използвана от спортисти и бодибилдъри, може да уврежда мозъчните клетки

Хранителна добавка, използвана от спортисти и бодибилдъри, може да уврежда мозъчните клетки

Хранителна добавка, използвана от спортисти и бодибилдъри, може да уврежда мозъчните клетки - изображение

Една широко използвана изкуствена аминокиселина, която се влага в добавките за бодибилдинг, се свързва с невродегенеративни заболявания. Става въпрос за така наречения L-норвалин, който е известен като съединение, което стимулира и подсилва тренировките и подпомага възстановяването. Изследователи от Технологичния университет в Сидни смятат, че L-норвалинът може да причини увреждане на мозъчните клетки. Проучването на специалистите показва, че дори при относително ниски концентрации съединението може да направи клетките болни и в крайна сметка да ги убие.

Протеините в нашата храна съдържат аминокиселини, които се освобождават в червата и след това се използват от тялото ни за нови протеини. L-норвалин е една от стотиците аминокиселини, които обикновено не се използват за производство на протеини при хората. През последните години популярността на хранителните добавки за повишаване на телесната сила и мускули нараства. Но много от тях съдържат много необичайни аминокиселини, които могат да навредят.

Водещият автор на изследването Кейт Самарджич коментира, че най-високата консумация на аминокиселини е сред спортистите и културистите. "Изискванията към протеините са по-високи. Търсенето на аминокиселини в добавките се разширява, но в допълнение към нормалните се вземат и други "непротеинови", добавя Самарджич.

Това е първото проучване, което изследва токсичността на L-норвалин в човешките клетки и по-конкретно ефекта му върху мозъчните клетки. Учените се насочили към неговото анализиране заради антимикробните и хербицидните му активности, както и заради способността му да имитира протеинови аминокиселини.

Въпреки че съединението първоначално може да позволи на клетките да произвеждат повече енергия, след известно време частта на клетката, която генерира тази енергия, се уврежда. Специалистите казват, че хората приемат такива добавки, без да знаят наистина какви са дългосрочните последици.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияИнтервютаСпортСнимкиЗдравни съветиЛеченияПроизводителиАлт. медицинаНормативни актовеОткритияБотаникаЛайфстайл