Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт
То е базирано върху близо 14-годишна анкета, извършена от медсестри сред 69 622 пациентки в САЩ. Пациентките дали подробна информация за консумираните от тях плодове и зеленчуци.
Целта била да се изследва ефектът от флавоноидите, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино, върху здравето.
Оказало се, че пациентките, които консумирали повече портокали и грейпфрути и изпили по-големи количества сок от тези цитрусови плодове, са с 19 на сто по-малък риск от инсулт.
"Проучването показа, че по-голямата консумация на плодове и зеленчуци и приемането на по-голямо количество витамин С са свързани с намаляване на риска от инсулт", заявиха учени от медицинския факултет на университета в Норич.
Известно е, че флавоноидите осигуряват някаква форма на защита чрез различни механизми, като подобряване функциите на кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект.
За Framar.bg: Актуално.ком
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
МЕА НАТУРА СКРАБ ЗА ЛИЦЕ С НАР 100 мл
АКВАСОРС АЛОЕФРЕШ капсули * 70
ДЖЕЙМИСЪН ПРЕНАТАЛ таблетки * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Инсулт
- Извънклетъчният матрикс дава отговори за инфаркти и инсулти
- Първа помощ при инсулт
- Кактус
- Млечно смути със замразени плодове
- Инфобот ще помага за превенция и подкрепа при инсулт
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Японска дюля
- Кои са първите обезспокоителни симптоми на белодробна тромбоемболия?
Коментари към Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт