Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт
То е базирано върху близо 14-годишна анкета, извършена от медсестри сред 69 622 пациентки в САЩ. Пациентките дали подробна информация за консумираните от тях плодове и зеленчуци.
Целта била да се изследва ефектът от флавоноидите, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино, върху здравето.
Оказало се, че пациентките, които консумирали повече портокали и грейпфрути и изпили по-големи количества сок от тези цитрусови плодове, са с 19 на сто по-малък риск от инсулт.
"Проучването показа, че по-голямата консумация на плодове и зеленчуци и приемането на по-голямо количество витамин С са свързани с намаляване на риска от инсулт", заявиха учени от медицинския факултет на университета в Норич.
Известно е, че флавоноидите осигуряват някаква форма на защита чрез различни механизми, като подобряване функциите на кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО
КАЛИВИТА ВИТАМИН C 300 ПЛЮС таблетки * 120
НАТРОЛ КВЕРЦЕТИН капсули 500 мг * 50
ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА МЪЖЕ МИРАДА DRESSCODE 85 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Инсулт
- Д-р Елена Каранджулова: Инсултът удря млади хора
- Д-р Михаил Протич: Ако не се контролира, предсърдното мъждене води до инсулт
- Контрол на холестерола
- Плодова пита от течно тесто
- Крем-десерт от извара със сметана и плодове
- Плодов крем с тиква и овесени ядки
- 20 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували - част 1
- 20 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували - част 2
Коментари към Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт