Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт
То е базирано върху близо 14-годишна анкета, извършена от медсестри сред 69 622 пациентки в САЩ. Пациентките дали подробна информация за консумираните от тях плодове и зеленчуци.
Целта била да се изследва ефектът от флавоноидите, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино, върху здравето.
Оказало се, че пациентките, които консумирали повече портокали и грейпфрути и изпили по-големи количества сок от тези цитрусови плодове, са с 19 на сто по-малък риск от инсулт.
"Проучването показа, че по-голямата консумация на плодове и зеленчуци и приемането на по-голямо количество витамин С са свързани с намаляване на риска от инсулт", заявиха учени от медицинския факултет на университета в Норич.
Известно е, че флавоноидите осигуряват някаква форма на защита чрез различни механизми, като подобряване функциите на кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
КИФЛАБ БАЛСАМ ЗА ЛИЦЕ И УСТНИ ЦИТРУС ФРЕШ
БИОХЕРБА КВЕРЦЕТИН КОМПЛЕКС + ВИТАМИН C капсули * 60
НовЯРДЛИ ЧЕРЕШОВ ЦВЯТ И ПРАСКОВА ТОАЛЕТНА ВОДА 125 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Ангхарад Денис: Знаех, че може да получа инсулт, но не очаквах да се случи на 31 години
- Удроу Уилсън и скритите факти за инсултите му
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Инсулт
- Дюля
- Млечно смути със замразени плодове
- Първа помощ при инсулт
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
Коментари към Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт