Черното кафе е свързано с по-нисък риск от смърт

Хората, които пият от една до три чаши кафе на ден, са изложени на значително по-нисък риск от смърт в сравнение с тези, които не консумират кофеиновата напитка, сочи проучване, ръководено от Университета „Тъфтс“, Съединените щати. Това обаче важи само за тези, които пият черно кафе или такова с малки количества сметана, мляко или подсладители, уточняват учените. Констатациите, публикувани в The Journal of Nutrition, допълват предишни изследвания за ползите за здравето от кафето.
„Кафето е сред най-консумираните напитки в света и тъй като почти половината от възрастните американци съобщават, че пият поне една чаша на ден, е важно да знаем какво може да означава това за здравето.“, коментира Фанг Фанг Джанг, старши автор на изследването и професор в Училището по хранене „Фридман“ към Университета „Тъфтс“. „Ползите за здравето от кафето може да се дължат на неговите биоактивни съединения, но нашите резултати показват, че добавянето на захар и наситени мазнини може да ги намали значително.“
» Редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2 » Кафето подпомага добрия метаболизъм, ако се пие след закуската, смятат експерти |
Черното кафе намалява риска от смърт
За да оценят риска от смърт, свързан с навиците за пиене на кафе, учените анализират данни от 46 000 души на възраст 20 и повече години, взели участие в Националното проучване за здравето и храненето в периода между 1998 и 2018 г. В началото на изследването участниците са помолени да попълнят 24-часов въпросник за диетата си, въз основа на който е оценена средната консумация на кафе, както и начинът на консумация (чисто или с различни добавки като добавена захар или наситени мазнини).
Информацията от анкетите е съпоставена с националните данни за смъртността, включващи смъртни случаи от рак, сърдечносъдови заболявания и други причини.
В хода на проучването учените откриват, че:
- Пиенето на една чаша кафе всеки ден е свързано с 16% по-нисък риск от смърт.
- Консумацията на две или повече чаши кафе дневно намалява риска от смърт със 17%.
Констатациите показват също, че любителите на никотиновата напитки са изложени на 29-33% по-нисък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания.
Когато разглеждат по-специално различните добавки, изследователите установяват, че при участниците, които консумират черно кафе или такова с ниско съдържание на добавена захар и наситени мазнини, рискът от смърт е с 14% по-нисък в сравнение с тези, които не пият изобщо кафе.
Изследователският екип определя като „ниско съдържание на добавена захар“ и „ниско съдържание на наситени мазнини“ всяко количество под 5% от препоръчителната дневна стойност. За 230 милилитра напитка това се равнява на:
- 2,5 грама захар или половин чаена лъжичка сироп или мед;
- 1 грам мазнини или около 5 супени лъжици мляко (2% масленост) или 1 супена лъжица сметана.
По време на проучването не е наблюдавана повишена смъртност сред участниците, които предпочитат кафето си с повече захар или с голямо количество мляко или сметана.
» Прекомерната консумация на захар ускорява клетъчното стареене |
Интересното е, че констатациите също не показват връзка между консумацията на кафе като цяло и намалената смъртност от рак. Това може да се дължи на факта, че изследваната група е по-малка и учените не са разглеждали връзките с конкретни видове рак.
Как добавянето на захар и сметана към кафето влияе върху здравето
Доклад за тенденциите, изготвен от Националната асоциация за кафе, показва, че около две трети от хората в Съединените щати пият кафе всеки ден. Тази тенденция се запазва стабилна през последните пет години. Въпреки това процентът на хората, които пият кафе с различни добавки, се е увеличил с 18% през същия период.
Експертите са категорични, че видът на кафето е важен, когато става въпрос за ползи за здравето. Според Джаопинг Ли, професор по клинична медицина в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, начинът, по който човек „подправя“ кафето си, може да окаже голямо влияние. Например захарта и сметаната могат да добавят до 800 допълнителни калории към напитката.
„Мисля, че е важно да се подчертае, че има значение как се приготвя кафето.“, добавя Мая Вадивелу, доцент в Катедрата по хранене към Университета на Роуд Айлънд и председател на Комитета по хранене на Американската сърдечна асоциация. Много кофеинови напитки, особено разтворимите, са с високо съдържание на добавени захари и наситени мазнини, а те не осигуряват ползи за здравето.“
- Hold the Cream, Sugar — Black Coffee Is Good For Your Heart, Study Finds: https://www.healthline.com/health-news/black-coffee-may-lower-cardiovascular-disease-risk
- Coffee Can Lower Your Risk of Death—But Only If You Drink It This Way: https://www.health.com/coffee-cream-and-sugar-mortality-risk-11756402
Често задавани въпроси
Полезно ли е кафето?
Да, кафето може да бъде полезно за здравето, предлагайки потенциални ползи като подобрено настроение, намален риск от определени заболявания и подобрена физическа работоспособност. Прекомерната консумация обаче може да доведе до негативни ефекти като тревожност, безсъние и учестен пулс.
Вредно ли е кафето за сърцето?
Умерената консумация на кафе обикновено се счита за безопасна за сърцето и дори може да осигури известна защита. Прекомерният прием на кофеин обаче може да доведе до повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПОД НЕБЕТО НА ТОСКАНА - ФРАНСИС МЕЙС - ХЕРМЕС
Е ЛЕК РЕСПЕКТ МУС ЗА ТЯЛО 200 мл
ЛИНГЖИ ЧЕРНО КАФЕ 400 г DXN
Безплатна доставка за България!УАЙТМИ ПАСТА ЗА ЗЪБИ С АРОМАТ НА ICED LATTE 60 г
ДОРАЛ ТОАЛЕТНА ВОДА BLACK LIGHT ЗА ЖЕНИ 100 мл
ИВЪНСУИС РЕГЕНЕРИРАЩ КОМПЛЕКС ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- ПИЙТЕ ПОНЕ ПО 1 ЧАША КАФЕ ВСЕКИ ДЕН
- Отдалечете комарите с утайка от кафе
- Пийте кафе в зависимост от здравето си
- Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир
- Бейлис Мока фрапе
- Кафеено дърво, Зелено кафе
- Панакота с кафе и кондензирано мляко
- Здравословните ползи от кафето
- Kopi Luwak: най-скъпото кафе в света!
- Ограничаване приема на кофеин
Коментари към Черното кафе е свързано с по-нисък риск от смърт