Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Човек може да се пристрасти към музиката както към наркотиците и алкохола

Човек може да се пристрасти към музиката както към наркотиците и алкохола

Човек може да се пристрасти към музиката както към наркотиците и алкохола  - изображение

Човек може да се пристрасти към музиката по същата химична система както някои се пристрастяват към алкохола и наркотиците, съобщават екип от канадски учени от университета Макгил в Монреал.

Специалистите са направили първата демонстрация на това, че собствените мозъчни опиоиди са пряко ангажирани с удоволствието от музиката. Опиоидите представляват вещества, свързани с опиоидните рецептори, които са разположени в стомашно-чревния тракт и в централната нервна система. Те оказват седативен и аналитичен ефект на организма. Могат да предизвикат еуфория, да доведат до зависимост и абстиненция.

В изследването се блокират рецепторите на нервните клетки, върху които въздействат опиатите селективно и временно. Това се осъществява с помощта на широко разпространен медикамент срещу пристрастяване – налтрексон. След това специалистите са измерили реакцията на музиката. Установило се е, че любимата до тогава музика на доброволците не е предизвикала удоволствие.

Алкохолът, наркотиците, сексът, играта на покер са неща, които носят наслада на хората. Те също могат да доведат до пристрастяване, което вреди на здравето им, социалните им взаимоотношения и живота като цяло. Затова разбирането на неврохимичните корени на удоволствие е съществена част от проучванията на неврологията години наред. Сега вече са изработени методи, по които може да се направят подобни изследвания.

В експеримента са участвали 15 доброволци, които е трябвало да изберат две приятни песни за тях. Едни от тях са получили налтрексон, други – плацебо. Учените са изучавали реакциите на участниците. След седмица проучването се е повторило, но с обратно получени медикаменти.

Реакциите са участниците са оценявани по следните фактори – лицево – мускулна активност, измерване на сърдечна честота и скорост на дишане. Те също е трябвало да направят оценка на своето емоционална реакция с точки от 0 до 10 (голямо удоволствие).

Резултатите показват, че когато доброволците са приемали налтрексон, докато слушат музика, техните емоционални реакции отслабват. Учените откриват, че субективните реакции на слушателите обаче се променят, когато слушат любими песни, а не неутрална музика.

Специалистите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания и с други части от системата за възнаграждение на мозъка. Предстоят проучвания за това как опиоидната система взаимодейства с допамина в мозъка, докато се слуша музика.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Снимка: wesharepics.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаСпортРецептиОбразование