Начало Здравна медиа Научни публикации Не подценявайте болната щитовидна жлеза при бременност

Не подценявайте болната щитовидна жлеза при бременност

Не подценявайте болната щитовидна жлеза при бременност - изображение

Повече можете да научите от уеб портала www.щитовиднажлеза.bg

Бременността, освен време на очакване на най-голямото щастие в живота на една жена, представлява и период на промени, засягащи целия й организъм.

 При бременност се наблюдават сериозни изменения в хормоналните нива, а от там й в протичането на метаболитните процеси.Някои от тях могат да доведат до поява на ендокринни заболявания, които крият сериозни рискове както за нормалното протичане на бременността, така и за здравето на бебето. Едно такова състояние е т. нар. хипотиреоидизъм, който се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза, синтезираща редица хормони от ключово значение за биохимични процеси в организма. При бременност тяхната роля за правилното и нормално развитие на органите на ембриона е съществена.

Занижените нива на тиреоидните хормони могат да се окажат пречка и за самата бременност, тъй като нарушават овулацията и репродуктивната способност на жената.

Рисковете при вече настъпила бременност следствие на нарушената щитовидна жлеза са свързани с развитието на анемия, екслампсия (гърчове), отлепване на плацентата, проблеми с органното развитието на плода и за съжаление проблеми с психичното и интелектуално развитие на бебето. Подобни последствия са именно въз основата на проблемите с щитовидната жлеза, която заради бременността и нуждите на плода е в ситуация на повишена необходимост от отделянето на хормоните Т4 (тироксин) и Т3 (трийодтиронин) – с до 50%, спрямо нивата им извън периода на бременността. Тази необходимост е особено засилена в началото на бременността, най-вече до втория триместър. При определени здравословни проблеми на майката, като наличие на автоимунни тиреоидни заболявания, най-вече болест на Хашимото, или йоден дефицит, щитовидната жлеза не успява да отговори на повишените изисквания за производството на тези хормони, в резултат на което се развива хипотиреоидизъм. Подобно състояние се среща средно при около 2-3% от бременностите.

Ако обаче то не бъде диагностицирано и съответно лекувано, може да доведе до сериозни усложнения и рискове по време на самата бременност, сред които преждевременно раждане и аборт, ниско тегло на бебето, нарушено неврокогнитивно развитие на плода, вродени малформации и други. Хормоните Т3 и Т4 са от ключово значение за правилното интелектуалното му развитие. Изследване, проведено през1999г., разкрива, че недиагностицираният или неправилно лекуваният хипотиреоидизъм при майката намалява IQ-то на детето й с около 4 точки спрямо децата на здрави майки. 

Ето защо е важно при тази диагноза да се започне подходяща и навременна терапия.

Симптомите на заболяването не са особено специфични и особено по време на бременност лесно могат да бъдат отдадени на нормалните за нея оплаквания. Белезите на хипотиреоидизма са продължително чувство на умора, леност, суха кожа, запек, повишена чувствителност към студа, наддаване на тегло без промяна в хранителния режим и съответно трудно отслабване, изтъняване на косата, чупливост на ноктите и други. Освен симптомите на тиреоидна дисфункция, наличието на автоимунни заболявания, както и спонтанни аборти в миналото също могат да подскажат за подобен проблем. Захарният диабет е сред другите предпоставки за това състояние.

За съжаление изследването на щитовидната жлеза не е включено в задължителния за бременните пакет. Затова е и важно подобни симптоми да не бъдат подминавани с лека ръка, а на тях да се обърне нужното внимание. Препоръчително е и при планиране на бременност да се направи изследване на функцията на щитовидната жлеза и нивата на хормоните Т3 и Т4, както и на тиреостимулиращия хормон TSH, които също се променят при подобни проблеми. Допълнително изследване е и ултразвуковото изследване, което разкрива морфологичните й особености.

Терапията при всички форми на хипотиреоидизъм е чрез медикаменти, съдържащи левотироксин. Успоредно с това по време на самата бременност е необходимо често да се следят нивата на TSH и FT4.

Повече можете да научите от уеб портала www.щитовиднажлеза.bg

Тази статия е част от информационната кампания "Стяга ли ви яката?".

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияНовиниЗаболявания (МКБ)Здравни съветиНаучни публикацииПсихологияПатологияИсторияХранене при...ИнтервютаСнимкиВидеоАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиФизиологияСпортБотаникаЛайфстайлСоциални грижиЗдравни проблемиПроизводителиНормативни актовеСпециалисти