Какви са ползите от пробиотиците: разказват Argalys Essentiels
Какво е пробиотик?
Терминът пробиотик е все по-модерен, но много рядко се дефинира. Световната здравна организация (СЗО) дава следното определение: "Живи микроорганизми, които при поглъщане в достатъчно количество оказват положително въздействие върху здравето, извън традиционните хранителни ефекти".
В Европа и по-специално във Франция терминът пробиотик се счита за неподходящ и днес говорим за чревна флора, бактерии и млечни ферменти: други термини за същата реалност.
Накратко, това са „добри“ бактерии или дрожди, които ще помогнат за укрепване на баланса и действието на полезните микроорганизми в чревната флора.
Какво е пребиотик?
Точният термин трябва да бъде: Пребиотичен субстрат, тъй като той обозначава всички хранителни вещества, които чревните бактерии ще използват за развитие и размножаване.
Нашата храна също е източник на енергия за бактериите. Всъщност основните хранителни пребиотици са растителните фибри, една от добрите причини да се консумират плодове и зеленчуци!
Това отговаря на зададен също въпрос: „Защо добавката Vegaflore от Argalys Essentiels съчетава пробиотици и пребиотици?“.
Лесно е да се разбере пряката синергия между пробиотик („добрите“ бактерии) и пребиотик (техният източник на енергия) и стойността на комбинирането им (ще ви разкажем повече малко по-късно).
Кога се пие пробиотик?
Живеем в симбиоза с нашата чревна флора: множеството бактерии (няколко трилиона, които съставляват микробиотата), които ние приемаме в червата ни, имат определящо влияние, научно доказано върху:
• Храносмилане и усвояване на хранителни вещества;
• Имунната система, която определя нашата устойчивост към инфекциозни заболявания;
• Нервен баланс.
На практика тази чревна флора, съставена от стотици различни видове бактерии, може лесно да бъде небалансирана, като количество, но и като качество (лош баланс на силите между добрите бактерии и други).
Стрес, антибиотично лечение, лоша диета и т.н. са всички фактори, които пречат на растежа на полезните бактерии и нарушават организма.
В този случай непосредствено възприеманите симптоми са главно чревен дискомфорт, запек, къркорене на червата и тн. По-големи физиологични нарушения обаче могат да се дължат на лош баланс на чревната флора.
Настоящата работа също показва пряка връзка между наддаването на тегло (или дори затлъстяването) и чревната флора.
Ребалансирането на чревната флора не е толкова лесно
Трябва да започнете с по-добра диета: това е най-доброто постоянно решение, дори ако ефектите от диетичната промяна са доста бавни.
Как да се направи?
Увеличете храните, които имат положителна роля върху чревната флора: повече растения, минимално преработени продукти и продукти, богати на естествени ферменти (кисело мляко, кисело зеле, ферментирали напитки).
Храненето в разумни количества и участието в умерена и редовна физическа активност също имат положителни ефекти.
Намалете храните, които са неблагоприятни за чревната флора: по-малко захар, по-малко приготвени ястия, замразени разфасовки, леки закуски, богати на добавки и консерванти, които са много обезпокоителни за микробиотата.
Ограничаването на антибиотичните лечения също е приоритет, тъй като те ще окажат пряко влияние върху чревната флора.
Да действа по-бързо и да внесе добри живи бактерии в червата
Ребалансирането на чревната флора чрез храната е дълго и сложно, защото стомахът е почти непреодолима бариера. Високата киселинност на стомашното храносмилане позволява само малка част от хранителните бактерии (около 1% от тези в кисело мляко, ферментирали напитки и др.) да влязат в червата живи. Това обяснява защо ефектите от тези продукти се усещат дълго и бавно.
Стойността на пробиотиците в хранителните добавки
При условие, че те са с безупречно качество (вижте критериите, обяснени по-долу), така че добрите щамове бактерии и млечнокисели ферменти да пристигнат живи в достатъчен брой в червата, хранителните добавки с пробиотик позволяват коригиращ прием с бързо действие.
"Когато чревната флора е лошо ориентирана, ребалансирането чрез балансирано хранене ще бъде бавно, защото всички бактерии, включително по-малко желаните, ще знаят как да се възползват от тези хранителни вещества, за да се развият."
Допълнителният прием на "Пробиотик" с коктейл от полезни бактерии в достатъчен брой ще позволи това ребалансиране много по-бързо.
Ефектите се усещат след няколко дни
Излекуването от около един месец ще доведе до забележимо благополучие при храносмилането и транзита с по-добър комфорт, което също ще има положителни ефекти върху:
• Нивото на стрес и тревожност
• Чревното противовъзпалително действие (намаляване на раздразнителността на дебелото черво)
Как да изберем хранителна добавка с пробиотици?
3 важни критерия за бърз ефект върху чревната ви флора. За пример ще ви дадем отново продукта Vegaflore. В намаляващ ред на важност предлагаме следната йерархия:
№ 1: защитна опаковка
Елиминирайте таблетките (повечето бактерии не оцеляват в производствения процес), праховете и "не-стомашно-устойчивите" капсули, които ще се отворят в стомаха, където флората ще бъде почти напълно унищожена от стомашната киселина.
Използвайте само хранителни добавки със стомашно-устойчиви капсули или микрокапсулирани прахове.
Vegaflore използват стомашно-устойчива капсула Dr Caps©, произведена в Елзас и считана за еталон в тази област.
№ 2: Количеството бактерии и броят на щамовете: да, но ...
Броят на бактериите, присъстващи в продукта Vegaflore, се измерва в CFU: Colony Forming Units.
Това често е основният елемент, изтъкван върху етикетите на хранителните добавки: 10,20, понякога 100 милиарда! Винаги е изкушаващо да мислим, че „повече е по-добре“, но това всъщност не е доказано от научните изследвания.
Имайте предвид, че броят на „инжектираните“ в микробиотата бактерии е много малък за всяка добавка, каквато и да е тя. Това, което наистина има значение, е способността на бактериите да се размножават в червата и следователно тяхното „състояние на форма“ при отваряне на капсулата има значение повече от броя им.
Това състояние ще зависи както от условията за производство и съхранение на продукта (включително у дома: на сухо място и под 15 ° C), от защитата, предлагана от капсулата и нейната опаковка, така и от първоначалното качество на щамовете и тяхната свежест по време на производството.
Като практическо правило, от 4/5 милиарда CFU на доза, разделена на поне 3 бактериални щама, чревната флора може да се развие и да осигури своя полезен ефект на лоста.
В случая на Vegaflore (Pre & Probiotics), са избрали 4 щама (сертифициран веган, което е рядко), силно присъстващи в човешката микробиота, с общо 10 милиарда CFU на капсула. Количество, достатъчно за поддържане на ефективността на продукта до края на срока му на годност.
№ 3 асоциацията на пробиотик с пребиотик е полезна
Минималното количество пребиотик, съдържащо се в капсула, никога няма да може да стимулира всички микроорганизми в чревната микробиота. Това е по-скоро ролята на храната.
От друга страна, ако пробиотичните бактерии са в директен контакт с хранителен субстрат веднага след отварянето на капсулата, шансовете им за развитие очевидно се увеличават!
За Vegaflore са избрали принос от Fructo Oligo Saccharides (FOS) от растения за тази функция.
И така, запомнете 3-те важни критерия за избор на вашата добавка:
• Производството
• Използваните щамове
• Наличието на пребиотик
Какви предпазни мерки трябва да вземете по отношение на пробиотиците?
Както всички хранителни добавки, пробиотиците не са заместител на балансираната и разнообразна диета, особено богата на растения и фибри в случая, който ни интересува тук, както е обяснено по-горе.
Както също се споменава, всеки човек има своя собствена микробиота, която ще реагира по определен начин: винаги е възможно при индивид ефектът на пробиотика да е по-бавен и по-слаб. Когато се съмнявате, правилното отношение е да се консултирате с вашия лекар.
Как може продуктът на базата на бактерии да бъде веган?
Съществува често срещано погрешно разбиране, че бактериите са част от животинското царство, тъй като те не са растения. Всъщност има няколко категории живи организми "неживотни, нерастителни".
Бактериите и млечният фермент, едноклетъчните организми, на които им липсва нервна система, са част от него. От друга страна, Vegan сертификацията изисква тези бактерии да се култивират върху субстрати, които не са получени от животни.
Също така, дори млечнокиселите бактерии във Vegaflore се размножават върху растителни субстрати.
Ако имате допълнителни въпроси относно добавката Vegaflore, не се колебайте да ги зададете в коментарите!
Публикация с рекламно-информационен характер,предоставена от екипа на Argalys.bg.
Коментари към Какви са ползите от пробиотиците: разказват Argalys Essentiels