Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарство за диабет предизвиква генитални инфекции на пациенти в Америка

Лекарство за диабет предизвиква генитални инфекции на пациенти в Америка

Лекарство за диабет предизвиква генитални инфекции на пациенти в Америка - изображение

Американската агенция по храните и лекарствата предупреждава, че са регистрирани случаи на генитални инфекции при пациенти, приемащи определен клас медикаменти за диабет тип 2. До този момент има 1 смъртен случай и 11 хоспитализирани.

Лекарствата са така наречените SGLT2 инхибитори, които имат за задача да понижават кръвната захар при диабетиците. Те са одобрени за първи път през 2013 г. от Агенцията и включват Johnson & Johnson's Invokana, Jardiance на Eli Lilly & Co, както и тези от Bristol-Myers Squibb, Astra Zeneca, Merck & Co и Pfizer Inc.

Инфекцията е известна като гангрена на Фурние (Fournier’s gangrene), която е изключително рядка и животозастрашаваща. Бактериите обикновено навлизат в тялото чрез открита рана при порязване например и бързо се разпространяват. Инфектират тъканта под кожата, която заобикаля гениталната област. При диабетиците е още по-голям риска.

От март 2013 г. до май 2018 г. са регистрирани 12 случая на заболяването, като болните са 5 жени и 7 мъже. Един човек починал, а при останалите се наложили множество операции, стигнало се и до усложнения. Инфекцията се развила в рамките на няколко месеца след пускането на инхибитора SGLT2, като в повечето случаи медикаментът е спрян.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: tctmd.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияМикробиологияДиетиНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияСнимкиОрганизацииХранене при...Клинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаАнкетиПроизводителиАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиОткритияГеографияИнтервютаПатологияВидеоСпортХрани и ястияПсихологияЗдравни проблеми