Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК: Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка

НЗОК: Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка

НЗОК: Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка - изображение

В сезона на летните отпуски и почивки Здравната каса напомня на здравноосигурените:

Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка. С нея, ако се наложи, ще получите медицинска помощ по линия на НЗОК.

За целта може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, като му представите здравноосигурителната си книжка. НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. Ако в лечебното заведение, където търсите инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми. 

При необходимост от спешна и неотложна помощ

Ако се наложи да ползвате спешна или неотложна медицинска помощ, обърнете се към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивавате. Оказаната Ви услуга не се заплаща.

Ако сте хронично болен

За улеснение на здравноосигурените граждани рецептите, с които са предписани лекарствени продукти за остри и хронични заболявания, лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК на територията на цялата страна. Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.

Ако се наложи да ползвате стоматологични услуги

Може да посетите всеки зъболекар, който е сключил договор за работа с НЗОК, за да получите необходимата Ви първична дентална помощ. За целта трябва да предоставите своята здравноосигурителна книжка, в която зъболекарят да впише извършените от него дейности.

Ако се налага да постъпите в болница

Може да се обърнете директно към най-близката болница, където ще Ви прегледат и ще Ви издадат направление за постъпване в болницата по необходимата клинична пътека. Заплащате само потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни в годината.

Ако Ви се налага да пребивавате в друг здравен район (на територията на друга РЗОК в страната) за срок от един до пет месеца, трябва да направите временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта попълвате регистрационен формуляр за временен избор, който може да се "изтегли" от сайта на НЗОК - www.nhif.bg, меню „Вие питате“, или да се закупи от книжарница за медицинска документация.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНормативни актовеНовиниЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлАнкетиСнимкиЗдравни съветиСпортПсихологияЛеченияТестовеХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияФизиологияОбразованиеИсторияОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника