Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха ново приложение за виаграта

Откриха ново приложение за виаграта

Откриха ново приложение за виаграта - изображение

Лекарството за лечение на еректилната дисфункция силденафил, по-известно като виагра, ще се използва в малки дози за профилактика на колоректален рак. Идеята е на изследователи от Университета Огъста (Augusta University), САЩ, които тестват лекарството на специална порода мишки, предразположени към развитието на колоректален рак. Оказва се, че след приема на виаграта полипите в червата намаляват до 50%.

Когато концентрацията на цикличния гуанозин монофосфат (cGMP) се увеличи, това води до спиране на развитието на раковите клетки в червата. От своя страна виаграта потиска работата на ензима PDE5, който разгражда cGMP. Според учените лекарството е в състояние да провокира повишаване на концентрацията на cGMP, а това ще въздейства на деленето на предраковите клетки и ще предотврати развитието на колоректалния рак.

Американските учени са провели изследвания и с още едно лекарство. Става дума за линаклотид, лекарство против хроничен запек и раздразнени черва, което дори се оказало по-ефикасно от виаграта, но тъй като предизвикало тежка диария, не може да се прилага.

Изследователите ще приложат лечение с виагра в близко бъдеще и на пациенти, при които е налице сериозен риск от развитието на колоректален рак.

Любопитна подробност е, че всъщност преди да се превърне в известната на всички виагра, силденафилът е разработен за лечение на хипертония. По време на клиничните проучвания става ясно, че препаратът не е толкова ефикасен, колкото се е очаквало. Един от страничните ефекти, установени по време на изследванията, е свързан с предизвикването на ерекция. Въз основа на това тестовете продължават и през 1998 г. силденафилът е регистриран в САЩ като препарат за лечение на еректилна дисфункция.

Истината е, че през годините с лекарството се правят опити за различни заболявания. Смятали са, че може да помогне при затлъстяване и дори при самолетен синдром.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: viabestbuy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЛеченияБотаникаПатологияАлт. медицинаАнкетиФизиологияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки