Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Здравни новини По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания

По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания

от 23 фев 2021г.
Редактор: Даниела Пройчева
По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Екип от университета „Queen Mary“ в Лондон изчислява, че Националната програма на Англия за намаляване консумацията на сол ще предпази 200 000 души от сърдечни заболявания и ще съкрати разходите за здравеопазване с 1,64 милиарда паунда до 2050 г.

Същевременно обаче учените забелязват застой, което може да има негативен ефект върху поставените дългосрочни цели за подобряване здравето на британските граждани. Данните показват, че консумацията на сол все още е много по-голяма от препоръчаните нива.

Вреди от прекомерната консумация на сол

Повишеният прием на сол води до високо кръвно налягане, сърдечносъдови нарушения, бъбречни заболявания, рак на стомаха и остеопороза. Високото кръвно налягане от своя страна е причина за половината случаи на исхемична болест на сърцето и 60% от инсултите.

Между 2003 г. и 2010 г. Агенцията за стандарти при храните, съвместно с представители на хранителната индустрия, постави цели, свързани с намаляване съдържанието на сол в над 85 категории храни. Промяната в солното съдържание е обвързана с изменения в начина на обработка на продуктите, в етикетирането и паралелното провеждане на информационни кампании за вредите от прекомерната употреба на сол. В резултат на положените усилия за периода 2000 г. – 2011 г. средният прием намалява с 15%, като основен принос за резултатите имат компаниите за производство на хранителни стоки.

Прогнозите на учените

Новото изследване, публикувано в списание „Hypertension“, се базира на национални данни за консумацията на сол сред населението и заболеваемостта, събирани между 2000 г. и 2018 г.

  • От 2003 г. до 2018 г. Програмата за намаляване консумацията на сол във Великобритания води до спад от 1 г дневно на човек, като през 2000 г. количеството е 9,38 г дневно, а през 2018 г. – 8,38 г дневно.
  • Ако консумацията на сол от 2018 г. не се промени във времето, до 2050 г. Програмата ще е предпазила 193 870 души от сърдечносъдови нарушения (83 140 случая на преждевременно развита исхемична болест на сърцето и 110 730 случая на инсулт) и ще е спестила 1,64 милиарда паунда разходи за здравеопазване.
  • Ако до 2030 г. дневният прием на сол в страната достигне препоръчаните от СЗО 5 г дневно, то 213 880 британски граждани биха опазили сърдечното си здраве, а спестените средства за осигуряване на здравни грижи биха били 5,33 милиарда паунда.

Водещият автор на изследването проф. Борислава Михайлова от университета „Queen Mary“ в Лондон споделя: „Резултатите ни са изумителни, защото виждаме безспорните ползи от въведената програма.

Забавяне на Програмата за намаляване консумацията на сол между 2011 г. и 2017 г.

Ако политиката не бъде ускорена, ще загубим преднината си. През последните няколко години наблюдаваме нов регрес, който обезсмисля усилията на всички ни, застрашава живота на населението и увеличава разходите на държавата.

Дневният прием на сол напоследък се задържа много над препоръчвания от СЗО. Можем да го намалим до здравословните 5 г дневно. Ако го направим, до края на 2050 г. ще увеличим двойно ползите за здравето си и същевременно ще намалим финансовата тежест."

Д-р Греъм МакГрегър, професор по сърдечносъдова медицина и председател на Комисията по въпросите на солта и ефекта й върху човешкото здраве (Action on salt), разкрива: „Проучването за пореден път доказва колко важна е умерената консумация на сол и положителния ефект от постепенното й намаляване през периода 2003 г. – 2011 г. От тогава обаче хранителната индустрия спря да полага усилия, до голяма степен по вина на бездействието на британското правителство. Време е то да наложи ограничителни мерки, с които производителите на хранителни стоки да се съобразят. Ако не го направи, тепърва ще започне да нараства броят на пациентите с инсулт или сърдечно заболяване."

Според авторите на изследването именно натискът, оказван от британските власти е довел до големия успех на програмата до 2011 г. За съжаление, от 2011 г. до 2017 г. тя минава под контрола на Департамента по здравеопазване и ефективността й спада значително. Препоръчаните инициативи не постигат нужния успех, а поставената цел за 6 г дневен прием на сол до 2015 г. остава неизпълнена.

Хранителната индустрия във Великобритания продължава да произвежда продукти с високо съдържание на сол, въпреки технологичните и търговски възможности това да се случи. Експертите смятат, че голям процент от солта в състава на храните трябва и може да бъде намален.

Мерки за значително намаляване консумацията на сол

Според учените има няколко начина, по които страната може да навакса загубеното време и пропуснатите здравословни ползи:

1. Строг контрол върху изпълнението на поставените цели за ниско солно съдържание чрез налагане на законодателни или финансови санкции за компаниите, които не ги постигат.

2. Поставянето на по-високи цели, тоест постигане на възможно най-ниско съдържание на сол.

3. Обхващане на ресторантьорския бизнес, чиято роля до момента остава подценена поради липсата на подходящи методи за упражняване на контрол.

Въпреки всеобхватните данни за сравнително дълъг период от време, проучването има своите ограничения.

  • Броят на взетите проби от урина, за да се изследва количеството отделен натрий за едно денонощие, е твърде малък.
  • Липсват данни за консумацията на сол при децата.
  • Продължителният период на проследяване на населението също би могъл да се окаже пречка, тъй като увеличава вероятността от грешни данни и не може да отчете промените в хода на сърдечносъдовите заболявания при хората и количеството консумирана сол през годините.
Източник:

medicalxpress.com/news/2021-02-salt-reduction-cases-heart-disease
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Мъж и жена на 77 години с шанс за живот след иновативна интервенция на митрална клапа Мъж и жена на 77 години с шанс за живот след иновативна интервенция на митрална клапа
  • Спасиха живота на 38-годишен мъж с тежко увреждане на сърцето Спасиха живота на 38-годишен мъж с тежко увреждане на сърцето
  • Експериментално лекарство помага при диабет и сърдечни нарушения Експериментално лекарство помага при диабет и сърдечни нарушения
  • Кардиохирурзи спасяват живота на мъж с иновативната операция MIDCAB Кардиохирурзи спасяват живота на мъж с иновативната операция MIDCAB
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с НОВИНАТА

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
17.95лв. / 9.18 €

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС

Коментари към По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания
    www.framar.bg 
    на 16 December 2025 в 11:34
    Коментирайте "По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания "

НОВИНАТА е свързана към

  • Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
  • Мъж и жена на 77 години с шанс за живот след иновативна интервенция на митрална клапа
  • Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
  • Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
  • Спасиха живота на 38-годишен мъж с тежко увреждане на сърцето
  • Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
  • Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
  • Сусамово масло – състав и ползи за здравето
  • Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
  • Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
AI инструмент може да оптимизира химиотерапията на пациенти с колоректален ракAI инструмент може да оптимизира химиотерапията на пациенти с колоректален рак

AI инструмент може да оптимизира химиотерапията на пациенти с колоректален рак

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Китай въвежда данък върху контрацептивите в опит да насърчи раждаемосттаКитай въвежда данък върху контрацептивите в опит да насърчи раждаемостта

Китай въвежда данък върху контрацептивите в опит да насърчи раждаемостта

от 15 дек 2025г.Прочети повече
Сексуалната активност и мастурбацията влияят върху туморните маркери за простататаСексуалната активност и мастурбацията влияят върху туморните маркери за простатата

Сексуалната активност и мастурбацията влияят върху туморните маркери за простатата

от 15 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 5 дни, 22 часа и 34 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 46 дни, 31 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИТАМИН D3 + K2 капки 30 мл ОМЕГА ВИТА

ВАЛИГЛОГ капсули * 15

ВИТАМИН C спрей 30 мл ОМЕГА ВИТА

ВИТАМИН D3 + K2 спрей 30 мл ОМЕГА ВИТА

ОРТОПЕДИЧНА ПОЗИЦИОНИРАЩА ТРИЪГЪЛНА ВЪЗГЛАВНИЦА ПРИ РЕФЛУКС REFLUXLINE

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БУТАРЕН ИНУ капсули * 90

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:17:18

ЧАЙ ЗА БЪБРЕЦИ КИДНИ TNT 21

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:17:02

ЛИВУРОН ФОРТЕ капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:12:37

ЕРДОМЕД прах за перорален разтвор 225 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:11:35

НИЛЕМДО таблетки 180 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:11:19
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival