Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Австралийски учени откриха връзка между диабета и болките в гърба и врата

Австралийски учени откриха връзка между диабета и болките в гърба и врата

Австралийски учени откриха връзка между диабета и болките в гърба и врата - изображение

Изследователи от университета в Сидни твърдят, че хората, страдащи от диабет тип 2, имат 35% по-висок риск от болки в кръста и 24% от болки във врата в сравнение с онези, които нямат това заболяване.

Констатациите на австралийските учени са базирани на метаанализи на проучвания, които оценяват връзките между диабета и резултатите от болка във врата или в гърба. Самите автори на изследването обясняват, че не могат да установят какви са причинно-следствените свързаности, но изводите им трябва да провокират по-нататъшно проучване.

„Диабет тип 2 и болката в долната част на гърба имат силна връзка с наднорменото тегло и липсата на физическа активност. Затова логичното развитие на това изследване може да бъде да се разгледат по-подробно тези фактори“, казва доц. Мануела Ферейра от Института за костни и ставни изследвания към университета.

Изследователите установили още, че лекарствата, които диабетиците с тип 2 приемат, могат да повлияят на болката. Те препоръчват да бъде проучено вероятното въздействие на болката върху нивата на кръвната захар. Според тях трябва и да се обмисли провеждането на скрининг за диабет при пациенти, които търсят помощ заради болки в гърба и шията.

„Болките във врата и гърба, както и диабетът, засягат все повече хора. Струва си да се отделят повече ресурси, за да се проучи тяхната взаимовръзка. Може да се окаже, че промяната в лечението на диабета може да намали честотата на болките и обратното“, смята доц. Ферейра.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ИсторияИнтервютаЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПатологияХрани и ястияВидеоЛюбопитноСпортАнкетиДиетиТестовеБотаникаОрганизацииЗаведенияИзследванияЛеченияСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводители