Алкалоидите в черния пипер блокират COVID-19, показва проучване на учени от руския Институт по цитология

Учени от Института по цитология към Руската академия на науките установяват, че естествените алкалоиди в черния пипер са в състояние да спрат развитието на COVID-19.
Проучването
От началото на пандемията от COVID-19 научната общност работи активно, насочвайки вниманието си към откриването на възможности за противодействие на коронавируса. Изследователите търсят начин да блокират протеините на причинителя на вируса, когато той навлиза в човешкото тяло. Този е пътят, по който вървят учени от целия свят, за да се преборят с вируса SARS-CoV-2. Но този път се превръща и в основен проблем, защото COVID-19 мутира с висока скорост и много бързо става резистентен към лекарства.
Екипът от санктпетербургския Институт по цитология избира друга посока на търсене. Целта на учените е не да блокират самия протеин, а да предотвратят сливането му с клетките в човешкия организъм. Затова започват търсенето сред 20 растителни алкалоида на онова съединение, което ще се справи с целта. Сред тях е и намиращият се в черния пипер пиперин.
„Създаването на лекарства, които блокират протеините на повърхността на човешката клетка, върху която е приложен инфекциозния агент, в случая SARS-CoV-2, може да намали скоростта на разпространение на COVID-19. Това е важно, защото коронавирусът мутира непрекъснато, протеините също се променят и лекарствата не са толкова ефективни“, подчертава главният научен сътрудник в Института и един от авторите на проучването Олга Остроумова (на снимката).
Опитите върху различни модели на вирусни и клетъчни мембрани, в които присъства и фрагмент от протеина на патогена, показват, че пиперинът се справя най-добре със задачата.
Следващата стъпка, която екипът предприема, е да потърси колегите си от Изследователския институт по епидемиология и микробиология „Пастьор“. Тяхната задача е да тестват в лаборатория пиперина върху щам на вируса от Ухан. Тестват ефекта на алкалоида и върху маймуни.
Резултатите от опитите са обнадеждаващи. Анализът дава основание на учените за направят заключението, че пиперинът е в състояние да промени свойствата на липидната мембрана на вируса, в резултат на което SARS-CoV-2 вече не може да прониква в клетките и да инфектира тялото.
Изводите
Един от основните изводи от изследването е, че COVID-19 няма да постигне резистентност към пиперина, защото мутациите му възникват вътре в клетката. Те не засягат липидната мембрана и вирусът няма да може да се освободи от нея по никакъв начин.
„Проучванията ни показаха, че пиперинът променя свойствата на вирусната липидна обвивка, в резултат на което губи способността си да се слива с мембраните на клетките. Така вирусът не прониква в тях и разпространението на SARS-CoV-2 спира“, разяснява Олга Остроумова.
Възможностите за нови лекарства
Биологически активните добавки на основата на пиперина, които ще помогнат да бъде победен COVID-19, могат да се появят сравнително бързо на пазара. Една от причините се крие във факта, че безопасността на този алкалоид при използването му за медицински цели е доказана отдавна.
Изучаваните в института алкалоиди могат да бъдат основа на ефективни хранителни добавки за превенция и за лечение на COVID-19. Изследователите уточняват, че производството на подобни лекарства няма да изисква продължителни предклинични и клинични изпитвания, защото изследваните от тях алкалоиди са безопасни.
Все още в света няма регистрирани медикаменти, които притежават способността да блокират междумембранното взаимодействие между клетката и коронавируса. Според руската преса резултатите от изследването на екипа, са успели да привлекат вниманието на фармацевтичната индустрия. Компании са подкрепили проучванията за антивирусната активност на естествените алкалоиди.
Резултатите от изследването на руските учени е публикувано в списанието „Biomedicines“.
-
Полезен или вреден е черният пипер – какво показват проучванията
-
Рискът от разпространение на вируси намалява значително при разстояние 1,5 метра или насочен въздушен поток
-
Гените, наследени от неандерталците, увеличават риска от зараза с COVID-19, но намаляват риска от ХИВ
-
Мозъчната мъгла при пациенти с COVID-19 може да продължи с месеци
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕНДОПЛАК капсули * 30
НовКАРДИОЛ ФОРТЕ капсули * 30
НовДЕЙЛИ ЕЛИКСИР ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА 300 г НАДЯ ПЕТРОВА
ОСТРОВИТ ПИПЕРИН 95 капсули * 100
ОЛ НУТРИШЪН ПИПЕРИН И ХРОМ капсули * 60
ПРОМОЛИВЪР КОМПЛЕКС капсули * 30 VITASEI
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Пилешки крилца на фурна с хрупкава коричка
- Кардиологът д-р Бойчо Бойчев и приносът му в битката с новия коронавирус
- Съдът: МЗ е длъжно да предостави на АКФ договорите за доставката от Китай на маски и респиратори
- В Русия регистрираха „МИР-19“ - лекарство срещу COVID-19, разработено от Института по имунология
- Предпазва ли витамин D от COVID-19
- Четири фактора, които увеличават риска от заразяване с коронавирус при ваксинирани хора
- Окончателно: В България са регистрирани първите 4 случая на коронавирус
- 95 нови случая на COVID-19 след направени 3155 теста в първия ден на седмицата 20 юли 2020-а
- Миокардитът в резултат на COVID-19 не е толкова често срещано явление
- Децата произвеждат различни антитела срещу коронавируса
Коментари към Алкалоидите в черния пипер блокират COVID-19, показва проучване на учени от руския Институт по цитология