Добавената захар е свързана с риск от хронични заболявания

Акценти
|
През последните няколко десетилетия честотата и разпространението на хроничните заболявания значително нарастват. Според наличните доказателства една от основните причини за наблюдаваното увеличение е повишеният прием на добавени захари.
Общото схващане е, че захарта просто повишава телесното тегло, но изследванията разкриват, че тя разболява хората. Например прекомерната консумация на добавени захари е свързана с висока честота на мастно чернодробно заболяване, диабет тип 2 при деца и драматично нарастване на метаболитните нарушения.
Добавените захари са захари, които не се срещат естествено в храните. Те се съдържат в 74% от всички пакетирани храни, имат 61 наименования и често е почти невъзможно да се разбере от етикетите какви видове и количества захар има в даден продукт.
>>> Подвеждащите етикети допринасят за консумацията на храни с добавена захар от бебета и малки деца
Въпреки че различни организации предупреждават за опасностите, които крие диетата с високо съдържание на добавена захар, честотата и разпространението на хроничните заболявания продължават да се увеличават. Епидемиологичните проучвания показват, че прекомерната консумация е свързана със състояния като диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и рак. Каква обаче е ролята на захарта при всяко от тези хронични състояния?
Диабет тип 2
Диабет тип 2 е хронично заболяване, развиващо се в резултат на неправилен метаболизъм на захарта, което води до повишени нива на глюкозата. Когато е невъзможно стойностите на кръвната захар да се регулират чрез нормалните физиологични механизми на тялото, могат да възникнат различни усложнения, включително загуба на зрение, периферна невропатия и бъбречна недостатъчност.
Как обаче са свързани хроничното заболяване и захарта? Всеки път, когато човек консумира голямо количество храни, богати на добавена захар и калории, рискът от развитие на затлъстяване се увеличава. Изследванията показват връзка между състоянието и развитието на диабет тип 2. С други думи, ако добавената захар е в голямо количество, има вероятност да се развие затлъстяване, което пък увеличава риска от диабет тип 2.
>>> Ограниченият прием на захар в ранното детство намалява риска от хронични заболявания
Сърдечносъдови заболявания
Сърдечносъдовите заболявания обхващат различни състояния, които засягат сърцето и кръвоносните съдове, включително коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, хипертония, периферна артериална болест и инсулт.
Наличните доказателства сочат, че прекомерната консумация на добавена захар може да играе съществена роля в развитието на този тип хронични заболявания. Сърдечносъдовите заболявания често се причиняват от натрупване на плака, която може да блокира кръвоносните съдове в тялото – процес, който от части може да се дължи на излишната захар в организма. Освен това, подобно на диабет тип 2, прекомерната консумация на добавена захар може да доведе до затлъстяване, което е известен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.
Рак
В Съединените щати приблизително 40% от раковите заболявания са свързани с наднормено тегло и затлъстяване. Раковите клетки растат по-бързо от другите клетки в тялото и обикновено използват захарта като „гориво“. Въпреки че връзката между добавената захар и рака трябва да бъде допълнително проучена, има убедителни доказателства по въпроса.
Захарта е тих убиец. Вредните ефекти невинаги са очевидни първоначално, но с течение на времето прекомерният прием може да намали продължителността на живота и да доведе до развитие на хронични заболявания. Отрицателните последици за здравето обаче не свършват само със състоянията, упоменати по-горе. Прекомерният прием на добавена захар може също да повиши риска от болестта на Алцхаймер, тревожност и депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и преждевременна смърт.
The Connection Between Added Sugar and Chronic Disease: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/food-junkie/202402/the-connection-between-added-sugar-and-chronic-disease
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХРОНИЧНИ И ЧЕСТО РЕЦИДИВИРАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ЧАСТ 1 - Д-Р МАРИЯН ИВАНОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
ХРОНИЧНИ И ЧЕСТО РЕЦИДИВИРАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ЧАСТ 2 - Д-Р МАРИЯН ИВАНОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
МУСТЕЛА БЕБЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА SPF 50+ 100 мл
НУТРИКОМП СТАНДАРТ НЕУТРАЛ ЕНТЕРАЛНА ХРАНА 500 мл
НовЗАХАРЕН СКРАБ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО МАЛИНА, ГОРСКИ ПЛОДОВЕ И ЕКСТРАКТ ОТ ЧЕРЕН ПИПЕР NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
МИКОНАТУР БИО КОКОСОВА ЗАХАР 180 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Карамелизирана захар - рецепта
- Колко грама захар да ядем на ден
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Условия за прием на децата с хронични заболявания и СОП в детски градини
- Домашен "Златен сироп"
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Брош, Бояджийски брош, Червен брош
- Агаве
- Захарна тръстика
Коментари към Добавената захар е свързана с риск от хронични заболявания