Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Жените, развили диабет тип 1 като малки деца, живеят по-малко, отколкото мъжете

Жените, развили диабет тип 1 като малки деца, живеят по-малко, отколкото мъжете

Жените, развили диабет тип 1 като малки деца, живеят по-малко, отколкото мъжете - изображение

Жените, които са диагностицирани с диабет тип 1 преди 10-годишна възраст, умират средно близо 18 г. по-рано от здравите жени. Мъжете, развили същото заболяване преди да навършат тази възраст, губят почти 14 г. от живота си. Изследването, разкрило фактите, показва, че пациентите, на които е открит диабет тип 1 на възраст 26-30 г., живеят средно с 10 г. по-малко.

Проучването обхваща и анализира данни от Шведския национален диабетен регистър за 27 195 души, диагностицирани със заболяването. Учените ги наблюдавали в продължение на десетилетие и информацията е сравнена с 135 178 контроли от общата популация, при които не било налице състоянието.

Специалистите са наясно, че диабет тип 1 е свързан с по-ниска продължителност на живота. Но досега никой не е проучвал как заболяването се отразява на годините оставащ живот, отчитайки пола и възрастта на хората, както и риска от сърдечносъдови заболявания. Вероятността от появата на сърдечна болест се оказва, че е 30 пъти по-висока за развилите диабет тип 1 преди своята 10-годишнина в сравнение със здравите участници в проучването. Ако заболяването е диагностицирано на възраст 26-30 г., съответният риск се увеличава с коефициент 6. Едни от най-високите опасности, отбелязани в изследването, са сърдечните атаки при жени, при които състоянието се проявило преди да навършат 10 г. Рискът при тях е 90 пъти по-висок, отколкото при контролите без диабет.

Това са разочароващи и сравнително неизвестни данни. Изследването предполага, че трябва да направим още по-големи усилия за агресивно лечение на диагностицирани пациенти в ранна възраст, за да се намали опасността от усложнения и преждевременна смърт“, коментира Араз Раушани от Салгренската академия в Швеция.

Специалистът допълва, че проучването разкрива потенциала за индивидуална грижа. Всеизвестно е, че поддържането на добър контрол на кръвната захар при тези пациенти намалява риска от сърдечносъдови увреждания. Това налага внимателно да се обмислят както доказани медикаменти, така и съвременни технологични средства за измерване на захарта, също и прилаганите дози инсулин при диабетиците, страдащи от тип 1.

През последните години е постигнат огромен напредък по отношение на управлението на диабет тип 1. В наши дни то е изключително сложно, със съвременни средства за мониторинг на кръвната захар, на доставка на инсулин и на лечение на сърдечносъдовите рискови фактори. „Тези, които живеят с диабет, и тези, които ще развият болестта, ще се радват на по-дълъг и по-здравословен живот през идните години“, твърди Раушани.

По думите на изследователя проучването е особено важно, защото преди не е можело да се отговори на въпросите за усложненията и очакваната продължителност на живота при диабетиците. Вече има ясни доказателства, че оцеляването до голяма степен зависи от възрастта, на която пациентът развива заболяването, както и че има разлика между мъжете и жените.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиИсторияДиетиАнкетиСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...ИнтервютаПатологияТестовеВидеоСпортХрани и ястияБотаникаОрганизацииИзследванияЗаведенияАлт. медицинаСпециалистиЗдравни проблемиКлинични пътекиПроизводители