Начало Здравна медиа Любопитно Психология Изследователи работят по възможността депресията при мъжете да се лекува с тестостерон

Изследователи работят по възможността депресията при мъжете да се лекува с тестостерон

Изследователи работят по възможността депресията при мъжете да се лекува с тестостерон - изображение

Лечението с тестостерон може да излекува депресията при мъжете, твърдят германски учени. Те направили метаанализ на 27 предишни проучвания и се опитали да изяснят този въпрос, тъй като разглеждането на връзката между хормона и състоянието отдавна циркулира в научните среди. Изследователите свързват промените в настроението и в апетита с тестостерона и проучват дали той може да бъде използван за лечение на депресия.

В проучването на учените от Техническия университет в Дрезден взели участие 1890 мъже. Те открили, че терапията с хормона значително намалява депресивните симптоми, особено когато са давани по-високи дози.

Характерното при доброволците било, че някои имали ниски нива на тестостерон, докато други не. Трети приемали антидепресанти за разлика от останалите, някои били диагностицирани с депресия, а при други се наблюдавали само симптоми. Въпреки това резултатите показват, че връзката между състоянието и хормона си заслужава да бъде проучена, макар че засега тестостеронът е доста противоречива алтернатива на антидепресантите.

Изследователите забелязали, че ползите и подобренията на настроението обикновено настъпвали през първите шест седмици и се наблюдават както при по-младите, така и при по-възрастните мъже. „Това изследване сочи, че тестостеронът може да бъде полезен при някои мъже пациенти. Но имаме нужда от повече медицински изследвания, за да разберем кои от тях могат да се възползват от лечението и как това би могло да се вмести в съществуващите терапии, включително с лекарства и психотерапии“, казва Майкъл Блумфийлд от Университетския колеж в Лондон.

Известно е, че антидепресантите са ефективни само до 60% от случаите, така че задължително са необходими алтернативи. Все пак някои специалисти предупреждават, че трябва да се вземат предвид определени неща. Тестостеронът може да оказва ефект върху чувството за енергичност и апетит, но да не влияе на основни симптоми като загуба на интерес и ниско настроение.

Проучването е публикувано в Jama Psychiatry.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...СпортНовиниЛюбопитноИсторияФизиологияАлт. медицинаСнимкиЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаникаПсихологияСоциални грижиВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблеми