Богатите на фибри храни предотвратяват растежа на вредни чревни бактерии

Акценти
|
Учени от Кеймбриджкия университет предполагат, че консумацията на храни, богати на фибри, ще подпомогне растежа на добрите чревни бактерии и ще предотврати този на лошите, намалявайки значително риска от различни заболявания. Констатациите, публикувани в списанието Nature Microbiology, разкриват също, че приемът на пробиотици, които не променят директно чревната флора, е по-малко вероятно да повлияят на вероятността от инфекции.
Групата бактерии, наречена Enterobacteriaceae, включваща Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli и други, са неизменна част от човешкия чревен микробиом. Но при повишен растеж, дължащ се на възпаление в тялото или консумация на замърсена храна, тези бактерии могат да причинят редица болести. В определени случаи голямото количество Enterobacteriaceae в червата може да бъде дори животозастрашаващо.
Klebsiella pneumonia може да причини пневмония, менингит и други тежки инфекции. Тревожното глобално нарастване на антибиотичната резистентност към този тип бактериален патоген провокира учените да търсят нови начини, с помощта на които подобни инфекциознни бактерии могат да се държат под контрол.
>>> Антибиотична толерантност – скритата бактериална заплаха за човечеството
„При по-високите нива на антибиотична резистентност имаме по-малко възможности за лечение. Най-добрият подход е на първо място да предотвратим възникването на инфекции – мисия, която можем да постигнем чрез намаляване на възможностите за растеж на болестотворните бактерии в червата ни.“, коментира д-р Александре Алмейда, изследовател в Катедрата по ветеринарна медицина на Кеймбридж и старши автор на проучването.
Проучването
За целите на проучването изследователите използват изчислителни подходи, включително изкуствен интелект, за да анализират състава на чревния микробиом на над 12 000 души в 45 държави. Това, което откриват, е, че съставът на микробиома може да предскаже дали има възможност чревният тракт на човек да бъде колонизиран от Enterobacteriaceae. Резултатите са последователни при различни здравословни състояния и географски местоположения.
Изследователите идентифицират 135 вида чревни микроби, които обикновено се срещат в отсъствието на Enterobacteriaceae, вероятно предпазващи от инфекции. Сред тях са група бактерии, наречена Faecalibacterium, които произвеждат полезни съединения, известни като късоверижни мастни киселини, разграждайки фибрите в храната, която човек консумира*. Това изглежда предпазва от инфекции, причинени от Enterobacteriaceae.
„Нашите резултати предполагат, че храната, която ядем, е изключително важна за контролирането на вероятността от инфекция с редица бактерии, тъй като тя променя нашата чревна среда, за да я направи по-враждебна към нашествениците.“, коментира д-р Алмейда. „Консумирайки храни, богати на фибри, можем да осигурим суровината, необходима на добрите бактерии да произвеждат късоверижни мастни киселини.“
Ново разбиране на взаимодействията на чревните микроби
Някои от откритията на екипа на д-р Алмейда са в противоречие с предишни изследвания, използващи миши модели.
Настоящото проучване разкрива, че 172 вида чревни микроби могат да съществуват съвместно с Enterobacteriaceae. Много от тях са функционално подобни на болестотворните бактерии – нуждаят се от същите хранителни вещества, за да оцелеят. До този момент обаче учените са смятали, че конкуренцията за ресурси пречи на лошите бактерии да се установят в червата.
Новите открития имат важни последици за лечението. Например терапията, включваща прием пробиотици, конкуриращи се с лошите бактерии за едни и същи хранителни вещества, се оказва неефективна. Според учените, за да се намали рискът от инфекция с Enterobacteriaceae, е по-полезно да се промени средата в чревния тракт чрез подходяща диета.
„Това проучване подчертава значението на изучаването на патогените не като изолирани единици, а в контекста на заобикалящия ги чревен микробиом.“, коментира д-р Ци Ин, гостуващ изследовател в Кеймбридж.
*Almeida Alexandre et al. Ecological dynamics of Enterobacteriaceae in the human gut microbiome across global populations. Nature Microbiology. 2025.
Eating fiber-rich foods could help prevent harmful gut bacteria growth: https://medicalxpress.com/news/2025-01-fiber-rich-foods-gut-bacteria
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30
НовСУПОРТАН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ с вкус на капучино 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета с високо съдържание на фибри
- Промени в микрофлората водят до развитието на невродегенеративни заболявания
- Фекална трансплантация: създаване на първите по рода си супозитории и таблетки, разработени с чревни бактерии
- Диетичните фибри предотвратяват сърдечносъдови заболявяния
- Надвийте холестерола с лятно меню
- Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите
- Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон
- Промени в чревния микробиом водят до непоносимост към сорбитол
- Какво разкрива вагиналният микробиом за интимното ни здраве
- ДИЕТАТА ПОРТФОЛИО - ВАШИЯТ ПАСПОРТ КЪМ СВЯТ БЕЗ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ
Коментари към Богатите на фибри храни предотвратяват растежа на вредни чревни бактерии