Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания

Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания

от 02 март 2022г.
Редактор: Вероника Събова
Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Достатъчният прием на зеленчуци е важен за поддържане на балансирана диета и избягване на широк спектър от заболявания. Но може ли диетата, богата на зеленчуци, също да намали риска от сърдечносъдови заболявания? За съжаление, изследователи от Оксфордския университет, Университета в Хонконг и Университета в Бристол, Великобритания, не откриват доказателства за това.

Непоследователни и противоречиви доказателства

Това, че консумацията на зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, на пръв поглед може да изглежда правдоподобно, тъй като някои вещества като каротеноиди и алфа-токоферол имат кардиопротективни ефекти. Но досега доказателствата от предишни проучвания за цялостния ефект от приема на зеленчуци върху здравето на сърцето са непоследователни.

Резултатите от мащабно проучване, публикувано в списанието „Frontiers in Nutrition“, показват, че по-високата консумация на варени или сурови зеленчуци е малко вероятно да повлияе на риска от сърдечносъдови заболявания. Те също така обясняват как объркващите фактори биха могли да обяснят предишните открития.

Проучването

„UK Biobank е мащабно проспективно проучване за това как генетиката и околната среда допринасят за развитието на най-често срещаните и животозастрашаващи заболявания. Тук използваме големия размер на извадката на изследването, дългосрочното проследяване и подробната информация за социалните фактори и факторите на начина на живот, за да се оцени надеждно връзката между приема на зеленчуци и риска от последващи сърдечносъдови заболявания.“, казва проф. Наоми Алън, главен учен на UK Biobank и съавтор на изследването.

UK Biobank проследява здравето на половин милион възрастни в Обединеното кралство, като се свързва с техните здравни досиета. При записването им в периода от 2006 до 2010 г. доброволците са интервюирани за тяхната диета, начин на живот, медицински и репродуктивна история и други фактори.

Прочетете още:

  • Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

Изследователите използват отговорите при записване на 399 586 участници, от които 4,5% са развили сърдечносъдови заболявания, за въпроси относно дневната им консумация на сурови спрямо варени зеленчуци. Те анализират връзката с риска от хоспитализация или смърт от инфаркт на миокарда, инсулт или тежко сърдечносъдово заболяване. Учените контролират широк спектър от възможно объркващи фактори, включително социално-икономически статус, физическа активност и други хранителни навици.

Важно е, че по време на проучването изследователите оценяват потенциалната роля на „остатъчното объркване“, тоест дали неизвестните допълнителни фактори, или неточното измерване на известните фактори, могат да доведат до фалшива статистическа връзка между риска от сърдечносъдови заболявания и консумацията на зеленчуци.

Приемът на зеленчуци не предпазва от сърдечни заболявания

Зеленчуци

Констатациите показват, че средният дневен прием на общи, сурови и варени зеленчуци е 5, 2,3 и 2,8 супени лъжици на човек. Рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания е с около 15% по-нисък при участниците с най-висок прием в сравнение с тези с най-нисък прием на зеленчуци. Този привиден ефект обаче е значително отслабен, когато се вземат предвид възможните социално-икономически, хранителни и свързани със здравето фактори. Контролирането им намалява прогнозната статистическа сила на приема на зеленчуци върху сърдечносъдовите заболявания с над 80%.

„Нашето голямо проучване не намери доказателства за протективен ефект на приема на зеленчуци срещу сърдечносъдови заболявания*. Вместо това нашите анализи показват, че привидно защитният ефект е много вероятно да се дължи на пристрастия от остатъчни объркващи фактори, свързани с различията в социално-икономическия статус и начина на живот.“, казва авторът на изследването.

Изследователите смятат, че бъдещите проучвания трябва допълнително да оценят дали определени зеленчуци или методът им на приготвяне могат да повлияят на риска от сърдечносъдови заболявания.

„Това проучване е важно, тъй като помага да се разберат причините за сърдечносъдовите заболявания, както и тежестта им, която обикновено се приписва на ниския прием на зеленчуци. Въпреки това спазването на балансирана диета и здравословното тегло остават важна част от поддържането на добро здраве и намаляването на риска от сериозни заболявания, включително някои видове рак. Широко се препоръчва да се консумират поне пет порции от различни плодове и зеленчуци всеки ден.“, коментира д-р Бен Лейси, доцент в Оксфордския университет.

*Allen Naomi et al. Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK Biobank. Frontiers in Nutrition. 21 Feb 2022.

Източник:

Eating vegetables does not protect against cardiovascular disease, finds large-scale study: https://medicalxpress.com/news/2022-02-vegetables-cardiovascular-disease-large-scale

Още по темата:
  • Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
  • Хората с по-нисък социален статус са податливи на сърдечни заболявания Хората с по-нисък социален статус са податливи на сърдечни заболявания
  • Нарът помага при сърдечносъдови заболявания Нарът помага при сърдечносъдови заболявания
  • Съществува връзка между ниското тегло при раждане и повишения сърдечносъдов риск в детска възраст Съществува връзка между ниското тегло при раждане и повишения сърдечносъдов риск в детска възраст
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
17.95лв.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN ПРЕНАТАЛ МУЛТИ таблетки * 90
114.30лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN ПРЕНАТАЛ МУЛТИ таблетки * 90

БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
82.00лв.

БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN

РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
150.50лв.

РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл

Безплатна доставка за България!
НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
91.40лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
119.00лв.

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л

Коментари към Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания
    www.framar.bg 
    на 05 July 2025 в 15:35
    Коментирайте "Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
  • Салата от пържени зеленчуци с чесън и оцет
  • Шест биомаркера прогнозират сърдечносъдовия риск при хора с ревматоиден артрит
  • Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
  • Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Безплатни консултации на пациенти с чернодробни заболявания, проф. Бюлент Юнал, 30 май, 2024 година

преди 417 дни, 22 часа и 8 мин.

Заболявания на жлъчката и жлъчните пътища - мнения и въпроси

преди 2325 дни, 4 часа и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 1 дни, 3 часа и 36 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 7 дни, 23 часа и 46 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 9 дни, 16 часа и 27 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 21 дни, 23 часа и 18 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival