Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания

Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания

от 02 март 2022г.
Редактор: Вероника Събова
Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Достатъчният прием на зеленчуци е важен за поддържане на балансирана диета и избягване на широк спектър от заболявания. Но може ли диетата, богата на зеленчуци, също да намали риска от сърдечносъдови заболявания? За съжаление, изследователи от Оксфордския университет, Университета в Хонконг и Университета в Бристол, Великобритания, не откриват доказателства за това.

Непоследователни и противоречиви доказателства

Това, че консумацията на зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, на пръв поглед може да изглежда правдоподобно, тъй като някои вещества като каротеноиди и алфа-токоферол имат кардиопротективни ефекти. Но досега доказателствата от предишни проучвания за цялостния ефект от приема на зеленчуци върху здравето на сърцето са непоследователни.

Резултатите от мащабно проучване, публикувано в списанието „Frontiers in Nutrition“, показват, че по-високата консумация на варени или сурови зеленчуци е малко вероятно да повлияе на риска от сърдечносъдови заболявания. Те също така обясняват как объркващите фактори биха могли да обяснят предишните открития.

Проучването

„UK Biobank е мащабно проспективно проучване за това как генетиката и околната среда допринасят за развитието на най-често срещаните и животозастрашаващи заболявания. Тук използваме големия размер на извадката на изследването, дългосрочното проследяване и подробната информация за социалните фактори и факторите на начина на живот, за да се оцени надеждно връзката между приема на зеленчуци и риска от последващи сърдечносъдови заболявания.“, казва проф. Наоми Алън, главен учен на UK Biobank и съавтор на изследването.

UK Biobank проследява здравето на половин милион възрастни в Обединеното кралство, като се свързва с техните здравни досиета. При записването им в периода от 2006 до 2010 г. доброволците са интервюирани за тяхната диета, начин на живот, медицински и репродуктивна история и други фактори.

Прочетете още:

  • Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

Изследователите използват отговорите при записване на 399 586 участници, от които 4,5% са развили сърдечносъдови заболявания, за въпроси относно дневната им консумация на сурови спрямо варени зеленчуци. Те анализират връзката с риска от хоспитализация или смърт от инфаркт на миокарда, инсулт или тежко сърдечносъдово заболяване. Учените контролират широк спектър от възможно объркващи фактори, включително социално-икономически статус, физическа активност и други хранителни навици.

Важно е, че по време на проучването изследователите оценяват потенциалната роля на „остатъчното объркване“, тоест дали неизвестните допълнителни фактори, или неточното измерване на известните фактори, могат да доведат до фалшива статистическа връзка между риска от сърдечносъдови заболявания и консумацията на зеленчуци.

Приемът на зеленчуци не предпазва от сърдечни заболявания

Зеленчуци

Констатациите показват, че средният дневен прием на общи, сурови и варени зеленчуци е 5, 2,3 и 2,8 супени лъжици на човек. Рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания е с около 15% по-нисък при участниците с най-висок прием в сравнение с тези с най-нисък прием на зеленчуци. Този привиден ефект обаче е значително отслабен, когато се вземат предвид възможните социално-икономически, хранителни и свързани със здравето фактори. Контролирането им намалява прогнозната статистическа сила на приема на зеленчуци върху сърдечносъдовите заболявания с над 80%.

„Нашето голямо проучване не намери доказателства за протективен ефект на приема на зеленчуци срещу сърдечносъдови заболявания*. Вместо това нашите анализи показват, че привидно защитният ефект е много вероятно да се дължи на пристрастия от остатъчни объркващи фактори, свързани с различията в социално-икономическия статус и начина на живот.“, казва авторът на изследването.

Изследователите смятат, че бъдещите проучвания трябва допълнително да оценят дали определени зеленчуци или методът им на приготвяне могат да повлияят на риска от сърдечносъдови заболявания.

„Това проучване е важно, тъй като помага да се разберат причините за сърдечносъдовите заболявания, както и тежестта им, която обикновено се приписва на ниския прием на зеленчуци. Въпреки това спазването на балансирана диета и здравословното тегло остават важна част от поддържането на добро здраве и намаляването на риска от сериозни заболявания, включително някои видове рак. Широко се препоръчва да се консумират поне пет порции от различни плодове и зеленчуци всеки ден.“, коментира д-р Бен Лейси, доцент в Оксфордския университет.

*Allen Naomi et al. Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK Biobank. Frontiers in Nutrition. 21 Feb 2022.

Източник:

Eating vegetables does not protect against cardiovascular disease, finds large-scale study: https://medicalxpress.com/news/2022-02-vegetables-cardiovascular-disease-large-scale

Още по темата:
  • Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
  • Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
  • Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето Как храненето късно вечер може да повлияе на здравето
  • Бързата умора при леки физически упражнения е сигнал за бъдещи сърдечни проблеми Бързата умора при леки физически упражнения е сигнал за бъдещи сърдечни проблеми
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
5.60лв.

КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
17.95лв.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС

СОЕКС ECOVISOR F4
570.00лв.

СОЕКС ECOVISOR F4

Безплатна доставка за България!
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
2.30лв.

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г

ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г
6.10лв.

ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
18.60лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY

Коментари към Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 14:17
    Коментирайте "Консумацията на зеленчуци не предпазва от сърдечносъдови заболявания"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
  • Ваксината срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания
  • Фталатите в пластмасата са свързани с хиляди смъртни случаи от сърдечни заболявания
  • Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Сусамово масло – състав и ползи за здравето
  • Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
  • Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Безплатни консултации на пациенти с чернодробни заболявания, проф. Бюлент Юнал, 30 май, 2024 година

преди 370 дни, 20 часа и 50 мин.

Безплатни консултации на пациенти с чернодробни заболявания, проф. Бюлент Юнал, 31 май, 2024 година

преди 370 дни, 20 часа и 50 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 2 часа и 21 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 17 часа и 21 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 17 часа и 33 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 17 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АНТАЛЕРГ УНИМЕД ФАРМА 0.05% капки за очи, разтвор 10 мл

БИОГАЙА ПРОДЕНТИС таблетки за смучене * 10

ОСТРОВИТ ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ 210 г

ЛЯТНА СВАЛКА - ЛИЗ ТОМФОРД - СИЕЛА

ОСТРОВИТ ЧЕСЪН капсули * 90

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛУАНКСОЛ таблетки 0.5 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:05:27

ЛОТОСОНИК таблетки * 20 ДАНСОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:04:30

РАБИОКСИН таблетки 20 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:04:16

СЕРЕНАМЕНТЕ капки 40 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:00:41

СУКРАЛФАТ сироп

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 12:59:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival