Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
Замяната на картофите или ориза с варива може да понижи нивото на кръвната захар с повече от 20%, сочи проучване на учени от университета в Гуелф, Канада. Проф. Алисън Дънкан от Катедрата по човешко здраве и науки за храните и Дан Рамда от Агракултури и агрохрани установили, че замяната на половината порция скорбялни продукти с леща може значително да подобри реакцията на организма към въглехидратите. Ако се съчетае половин порция ориз с леща, кръвната захар намалява с 20 на сто, а ако консумираме същото количество картофи с леща, спадът е с 35 на сто.
„Бобовите варива са изключително хранителни и имат потенциала да намалят хроничните заболявания, свързани с лош контрол на глюкозните стойности“, коментира Дънкан. В проучването, което тя направила заедно със своите колеги, участвали 24 здрави възрастни. Те се хранели с четири ястия – само бял ориз, половин порция бял ориз – половин голяма зелена леща, половин бял ориз – половин малка зелена леща и половин бял ориз – половин червена леща.
Учените измерили нивата на кръвната захар преди хранене и два часа след консумация. Повторили същата процедура, само че с комбинация от картофи и леща. Глюкозата бележела спад при яденето и на трите вида от варивото.
Бобовите растения имат свойството да забавят храносмилането и освобождаването на захарите от нишестето в кръвния поток. Това в крайна сметка намалява нивата на кръвната захар. По-бавното усвояване означава, че не се изпитва скок на глюкозата. Високите стойности в течение на определен период от време могат да доведат до лошо контролиране на захарта, което е отличителен белег на диабет тип 2. Консумирането на леща може да понижи този риск.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: medicalnewstoday.com
-
Лещата и бобът намаляват риска от сърдечносъдови заболявания
-
Мляко и зърнена закуска сутрин поддържат кръвната захар в норма и засищат
-
Бъдещето на неинвазивните методи за измерване на кръвна захар
-
Рязкото повишаване на инсулина след хранене може да има благоприятен, а не вреден ефект върху метаболитното здраве
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г
СУОНСЪН КАНЕЛА ЕКСТРАКТ капсули 250 мг * 90
ДЖЕНТИК ФИТНЕС ЕФЕКТИВНА ДИЕТА капсули * 60
КАНЕЛА капсули 500 мг * 60 NATURE'S WAY
ГАРСИА СЛИМ таблетки * 60 ХЕЛД ЕЙД
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
- Диета № 9 - при диабет
- Повишена кръвна захар сутрин
- Как да сварим правилно лещата
- КП № 78.1 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕКОМПЕНСИРАН ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ПРИ ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ
- Висока кръвна захар
- Инсулинова писалка
- Феномен на зората (Dawn phenomenon)
Коментари към Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол