Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Орехите увеличават популацията на добрите бактерии в червата

Орехите увеличават популацията на добрите бактерии в червата

Орехите увеличават популацията на добрите бактерии в червата - изображение

Проучване сочи, че орехите действат като пребиотик и помагат за поддържането на здравето на стомаха наред с другите предимства, които имат. Консумирането на ядките влияе върху микроорганизмите в червата.

В изследването, което направили учени, участвали 10 мъже и 8 жени. Всички дали проби от урина, кръвна захар, измерено било кръвното им налягане. В процеса на проучването доброволците били поставени на внимателно контролирана диета. Една част от хората допълвала ежедневното си меню с 42 г орехи, а другата група не. Това продължило 3 седмици, последвани от 1 седмица пречистващ период.

След това ролите се разменили и групата, която не консумирала първоначално от ядките, сега ги прибавила към храненията си за 3 седмици, а останалата част от участниците, които до този момент яли орехи, вече не получавали от тях. След изминаването на определения период специалистите сравнили фекалните и кръвните проби на доброволците. Те забелязали промени в популацията на бактериите, населяващи стомасите им. Учените регистрирали от 49% до 160% увеличение на микроорганизмите от видовете Faecalibacterium, Dialister, Clostridium, and Roseburia в чревната флора на консумиралите орехи. Броят на Ruminococus, Dorea, Oscillospira и Bifidobacterium пък намалял с 16 до 38 на сто.

Изследователите смятат, че влиянието на ореховите ядки като пребиотик имат общо с резултатите. Пребиотикът е вещество, което не може да преработи, а то служи като храна на организмите, обитаващи червата. Приемът му спомага за запазването на популацията от полезни бактерии, като същевременно ограничава вредните, причиняващи различни болести.

Промените в броя на микроорганизмите съвпадат с намалението на концентрациите на LDL холестерола при участниците съответно със 7% и 6%.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСпортПатологияЛюбопитноНовиниИзследванияЛеченияФизиологияКлинични пътекиСнимкиДиетиАлт. медицинаБотаникаСпециалистиРецептиХрани и ястия