Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... По-краткият сън през нощта води до дехидратация

По-краткият сън през нощта води до дехидратация

По-краткият сън през нощта води до дехидратация - изображение

При възрастните, които спят 6 часа на нощ, има опасност от дехидратиране. Това показва изследване, публикувано в сп. Sleep. Учени проучили риска от това състояние при хора от САЩ и Китай.

При участниците, които спели по 6 часа, се наблюдава значително по-концентрирана урина и от 16 до 59% по-високи шансове за недостатъчно хидратиране в сравнение с възрастните, които спят по 8 часа през нощта. Причината е в начина, по който хормоналната система регулира хидратацията.

Хормон, наречен вазопресин, се освобождава, за да помогне за контролирането на водния баланс в тялото. Той се освобождава през целия ден, както и по време на нощния сън и по тази причина учените се фокусирали върху това изследване. „Ако се събудите по-рано, може да пропуснете прозореца, в който се освобождава повече от хормона, причинявайки нарушаване на хидратацията на организма“, казва Ъшър Росинджър, доцент по биоповеденческо здраве в университета в Пенсилвания.

Дехидратацията оказва негативно влияние върху много от системите и функциите на тялото, включително върху настроението, кондицията, физическото състояние и др. Дългосрочното или хроничното обезводняване може да доведе до по-сериозни проблеми като по-висок риск от пикочни инфекции или бъбречни камъни.

В изследването били включени близо 20 000 възрастни, на които били проучени навиците за сън, също така те дали проби от урина. „Това проучване предполага, че ако не спите достатъчно и се чувствате зле или уморен на следващия ден, пийте повече вода“, съветва Росинджър.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпортБотаникаСнимкиХранене при...ЛеченияФизиологияПсихологияАлт. медицинаДиетиВидеоИзследванияИстория