Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Практикуването на лека физическа активност ежеседмично може да помогне инсултът да е по-лек

Практикуването на лека физическа активност ежеседмично може да помогне инсултът да е по-лек

Практикуването на лека физическа активност ежеседмично може да помогне инсултът да е по-лек - изображение

Хората, които извършват до 4 часа седмично лека физическа активност като ходене или плуване, преживяват по-леко мозъчните удари от неактивните хора. Зад това твърдение застават учени от университета в Гьотеборг в Швеция.

Авторът на изследването Катарина Сунерхаген коментира, че ударът е основна причина за тежко увреждане и затова откриването на начини за предотвратяването на инсулт или за намаляване на инвалидността е от голямо значение. „Докато упражненията са от полза за здравето по много начини, изследванията ни показват, че дори и простото извършване на физическа активност всяка седмица може да има голямо влияние по-късно с вероятност да намали тежестта на инсулта, добавя тя.

Заради проучването учените разгледали два шведски регистъра на инсултите и идентифицирали 925 души на средна възраст 73 г., които имали удар. Те разполагали и с данни за тежестта на състоянието въз основа на симптоми за лицеви, очни движения и движения на ръцете, езикови умения и ниво на съзнание. 80 на сто от участниците имали лек инсулт.

Доброволците дали информация колко са се движили преди влошаването на здравето им и и доколко могат да се движат и упражняват след него. По този начин специалистите разбрали продължителността и интензивността на упражненията, за да определят средното количество физическа активност.

Като лека активност се определя ходенето поне 4 часа седмично. За умерена се смятат по-интензивните движения като плуване, бързо ходене или тичане 2 до 3 часа всяка седмица. 52% от доброволците казват, че били физически неактивни преди да получат инсулт.

Резултатите показали, че хората, които практикували умерена физическа активност преди инсулта, имат два пъти по-голям шанс да имат по-лек удар за разлика от участниците, които не се упражнявали. От 481 души, които нямат двигателна активност, 354-ма (73%) имали лек удар. От 384 участници, които извършвали лека активност, 330 (85%) преживели по-лек инсулт. От 59 доброволци, тренирали умерено, 53-ма (89%) претърпели лек удар. Това води до изводите, че леката и умерената активност са еднакво полезни.

Необходими са допълнителни проучвания, които да покажат как физическата активност влияе върху тежестта на състоянието. „Но е налице нарастващо доказателство, че двигателната активност може да има защитен ефект върху мозъка и нашите изследвания допълват тези доказателства. Трябва да бъде наблюдавано физическото бездействие като възможен рисков фактор за тежък инсулт“, казва Сунерхаген.

Изследователката отбелязва още, че разликата в двигателната активност не отчита голяма част от разликата в тежестта на инсулта. Когато се комбинира с по-млада възраст, по-голямата активност представлява само 6,8 на сто от разликата между двете групи. Важно е да се отбележи, че проучването не доказва, че тренировките намаляват тежестта на удара, показва само връзка.

Изследването е публикувано в онлайн изданието на Американската академия по неврология Neurology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: kidpid.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиВидеоХранене при...ТестовеАлт. медицинаЗдравни проблемиИсторияЛайфстайлКлинични пътекиЛеченияЗаведенияБотаникаИзследванияСпортПсихологияАнкетиСпециалисти