Начало Здравна медиа Здравни новини Велинградчани събират подписи за запазване статута на белодробната болница

Велинградчани събират подписи за запазване статута на белодробната болница

Велинградчани събират подписи за запазване статута на белодробната болница - изображение

Във Велинград организираха подписка за запазването на статута на Специализираната болница за белодробни заболявания. Инициативата е на комитета „Да поработим за Велинград“, чиито членове са изключително активни и инициативни.

Крайният срок за събиране на подписите е 18 май, след което те ще бъдат изпратени до здравния министър, парламента и други институции.

До организирането на подписката се стигна след решение на МЗ в болницата да бъдат приемани предимно хора, които притежават решение от ТЕЛК за над 50% увреждане на дихателните пътища.

Според председателката на комитета София Ключкова , това е както неприемливо, така и недопустимо, защото много болни, които имат нужда от терапия, ще бъдат лишени от нея. Дамата дава пример със заболелите от пневмония, за която клиничната пътека е седмица. След това хората биват изписвани, но те трябва да се възстановят в подходящи условия. Оказва се, че след министерското решение ще е нужно да се превърнат в хора с увреждания, за да имат шанса за рехабилитация.

Велинградчани настояват всеки да има възможността да използва санаториума, но и той да бъде съхранен, а не доведен до фалит. Те припомнят, че болницата е построена в края на 30-те години на миналия век благодарение на дарения на учители с идеята те и възпитаниците им да се възползват от нея за възстановяване. Една година по-късно се превръща в санаториум, какъвто продължава да бъде и сега.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: pazardjik.marica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияИсторияСнимкиОбразованиеПатологияЛюбопитноХранене при...МикробиологияЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника