Начало Здравна медиа Здравни новини В Сухиндол се роди бебе, заразено с токсоплазмоза

В Сухиндол се роди бебе, заразено с токсоплазмоза

В Сухиндол се роди бебе, заразено с токсоплазмоза - изображение

РЗИ - Велико Търново обяви, че в Сухиндол се е родило бебе с вродена токсоплазмоза. Това е остро протичащо паразитно заболяване, което се причинява от едноклетъчния паразит Toxoplasma gondii.

Зам.-директорът на великотърновската инспекция д-р Красимира Петрова обясни, че това е опасно заболяване, което нанася сериозни увреждания на плода. Ако бременната жена се зарази в първите месеци или малко преди оплождането, тогава е най-голям рискът детето да се роди с токсоплазмоза, информира Радио „Фокус“.

Много е вероятно при бъдещата майка да не се наблюдават симптоми и ако тя се е заразила доста преди бременността, плодът ще е защитен от имунитета на жената. Тогава вероятността от разболяване е 15%.

Токсоплазмозата засяга органите, но най-вече мозъка и вътрешните обвивки на очите. Човекът, домашните и дивите животни се явяват междинни гостоприемници. Крайният е обикновено представител на семейство котки.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ubc.ca

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоХранене при...СнимкиНовиниИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлПсихологияТестовеСоциални грижиИсторияФизиологияОрганизацииКлинични пътекиСпортНормативни актовеБотаникаСпециалистиПроизводители