Начало Здравна медиа Здравни новини 4 души с трихинелоза, консумирали луканка от болно прасе

4 души с трихинелоза, консумирали луканка от болно прасе

4 души с трихинелоза, консумирали луканка от болно прасе - изображение

4 души са диагностицирани с трихинелоза, след консумирането на луканка от диво болно прасе. Други 5-ма чакат резултати от пробите. За случаят съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Заразените са от хасковско село - семейни и близки на ловеца, който е отстрелял заразено диво прасе преди време. Всички, консумирали от месото са се заразили и са потърсили медицинска помощ в хасковската болница. Някои от хората са транспортирани в Пловдив.

Сред заразените няма данни за деца.

Трихинелоза е тежко паразитно заболяване, което протича с отоци, висока температура, кръвоизливи, мускулни болки. Чести симптоми са повръщането, разтройството и силните болки в корема. Заболяването може да доведе до усложнения и след активната си фаза.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че е задължително изследването на месо от отстреляно диво животно. Това е отговорност на ловеца, но често се пренебрегва.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Novini.bg


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиАнкетиНормативни актовеЛайфстайлДиетиОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииЗаведенияСпециалисти