Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Интернет и смартфоните предизвикват нови по вид заболявания

Интернет и смартфоните предизвикват нови по вид заболявания

Интернет и смартфоните предизвикват нови по вид заболявания - изображение

С развиването на технологиите и нарастването на влиянието на интернет и смартфоните върху нашия живот се появяват нови територии за изследване на човешкото здраве и поведение. В скорошно проучване експерти са открили новопоявили се фобии, които са в резултат от прекомерната употреба на телефоните и интернет, пише сп. "The Week" . Също така когнитивни невролози са отчели промяна в способността на хората да задържат вниманието си за по-дълго време и да проявяват търпение.

Добре познатата хипохондрия вече е прераснала в така наречената киберхондрия, при която потребителите в интернет търсят симптоми на заболявания, от които смятат, че страдат и си поставят сами диагнози. Това може да доведе до много пагубни последици и нервни разстройства.

Друго новопоявило се отклонение от нормалното поведение е номофобията (от No-Mobile Phobia), при която човек изпитва паника при отделянето от компютъра или смартфона си. Още няма преки доказателства дали тя вреди на здравето на хората, защото нейното действие се развива в дълъг период от време и все още няма дългосрочни наблюдения. Като потвърждение, че съществува тази фобия, е проучване, направено във Великобритания. То е показало, че 73% от хората получават симптоми на паника, ако нямат у себе си мобилен телефон, а други 14% стигат до отчаяние.

Психологът от Лос Анджелис Дейвид Ларами е анкетирал 320 собственици на мобилни телефони, за да докаже, че постоянното вибриране и звънене на нашите апарати се отразява на слуха ни и води до фантомно звънене. Две трети от групата са казали, че "чуват" телефона си, а той всъщност не издавал звук.

Известно е, че заради мобилния си или таблета често прекъсваме дейности, които вършим в момента. Това накъсване на времето изследователите са нарекли техноференция. Храненето и сексуалният акт са сред най-често прекъсваните от модерните технологии. А това се отразява на задоволството ни от живота и на емоционалното ни състояние. 40% от 143 души признават, че ще отложат сексуален акт, защото искат да си ползват телефона, а някои биха претупали това удоволствие, за да говорят по него.

Снимка: androidauthority.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлтернативна медицинаЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиБотаника