Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Няколко страхотни причини да хапвате често краставици

Няколко страхотни причини да хапвате често краставици

Няколко страхотни причини да хапвате често краставици - изображение

Краставиците са прекрасен и всекидневен зеленчук от трапезата на българина. Освен своя освежаващ вкус, те допринасят и поддържат доброто здраве на човек. Дори да не знае човек, хапвайки ястия и салати, приготвени от краставици, той тонизира своя организъм, захранва го с витамини, забързва метаболизма, контролира кръвното налягане, редуцира холестерола, грижат се за косата и кожата, изключителен помощник са в борбата със затлъстяването, диабета и рака. Не на последно място специалисти определят консумирането на зеленчука като метод за поддържане на здравето на ставите като намаляват болките и облекчават подагра. Това е зеленчукът, с който лесно може да се пребори лошия дъх в устата.

Краставиците са чудесен източник на витамини, нужни на организма. Те съдържат 95% вода, достойно количество на витамин В и С. Консумирането на зеленчука поддържа тялото хидратирано и същевременно подпомага изхвърлянето на токсини.

Поради ниското съдържание на калории и високото съдържание на вода краставиците са чудесен вариант за намаляване на килограмите. Водата и фибрите са много ефективни в почистването на токсини от храносмилателната система, като едно временно с това стимулират храносмилането. Ежедневното консумиране на зеленчука може да бъде разгледано като естествен метод против хроничен запек.

Изследвания доказват, че сокът от краставици съдържа хормон, необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Той е изключително полезен за хора с диабет. Специалисти подчертават, че стеролите в зеленчука могат да помогнат в редуцирането на нивата на холестерола. Редовната консумация подобрява нивата на кръвното налягане благодарение на съдържанието на фибри, магнезий и калий. Именно за това краставиците са подходяща храна както за хора с високо кръвно, така и за хора с ниско кръвно налягане.

         Няколко страхотни причини да хапвате често краставици

Известен факт е, че зеленчукът намира особено приложение в козметиката – кремове, маски за коса, шампоани и други. Често обаче и суровият продукт се прилага директно върху кожата в ролята на маска, в грижата срещу раздразнения, слънчеви изгаряния и подпухналост на лицето. Силиция и сярата в зеленчука подпомагат бързото възстановяване на косата и стимулират нейния растеж.
Освен заздравяването на косата, краставиците действат благотворно на здравето на ставите. Те са богати на силициев диоксид, витамин А, B1, B6, C & D, Folate, Calcium, Magnesium и калий. Комбинацията от краставици и моркови е чудесен вариант за намаляване на нивата на пикочна киселина като по този начин се облекчава артрит и подагра.

Не на последно място и след редица изследвания е доказано, че краставиците съдържат pinoresinol, lariciresinol и secoisolariciresinol. Именно тези три съставки са ключови в редуцирането на риска от развитието на някои видове рак  - рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на шийката на матката и рак на простата.

Парче краставица под езика способства фитохимикалите в зеленчука да убият бактериите, които са виновни за почвата на лош дъх.

Така известните и вкусни краставици са чудесна притурка към ежедневното хранене на човек. Специалистите обаче препоръчват преди консумиране добре да се измият и дори да се оставят във вода за няколко минути, за да се отстранят евентуални налични нитрати.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Kirbie's Cravings, Giadinh


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛеченияРецептиЛайфстайлХрани и ястияПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаСпортСнимкиНормативни актовеТестовеОрганизацииИнтервютаНовиниЗаведенияЗдравни проблемиИсторияКалкулаториМедицински изследванияПроизводителиСпециалисти