Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Поддържането на висока кръвна захар при диабетици с тип 1 увеличава риска от фрактури

Поддържането на висока кръвна захар при диабетици с тип 1 увеличава риска от фрактури

Поддържането на висока кръвна захар при диабетици с тип 1 увеличава риска от фрактури - изображение

Хората, които страдат от диабет тип 1, са по-предразположени да получат фрактура, когато поддържат високи стойности на кръвната захар. До този извод стигнали изследователи, които анализирали данните за повече от 47 000 диабетици, от които 3329 с тип 1. Останалите били с тип 2. Участниците и в двете групи били диагностицирани между 1995 и 2015 г.

Проучването показва, че хората, които развиват диабет в детска или младежка възраст, имат 39% по-висок риск от счупване на кост и фактура във времето, когато средните нива на кръвната им захар били опасно високи за разлика от периодите, когато имали ниски нива. Докато траело изследването, 672 души с диабет тип 1 и 8859 с тип 2 получили фрактури на костите.

„При пациенти с диабет тип 1 е важно да имат добър гликемичен контрол за почти всичко, а сега и за предотвратяване на травми“, казва д-р Франсес Формига от университета в Барселона. Докато при диабетиците с тип 2 стойностите на кръвната захар не оказват влияние върху риска от фрактури. Въпреки това пациентите с двата вида трябва да полагат максимални усилия, за да държат кръвната си захар в здравословната гама.

Диабетът отдавна е свързван с повишен риск от фрактури, но досега проучванията са колебливи по отношение точно каква роля играят нивата на кръвната захар в този риск, смята д-р Кристиян Мейер от Университетската болница в Базел, Швейцария. Няколко усложнения на заболяването могат да допринесат за повишена опасност от падане и фрактури, включително когнитивни нарушения, увреждане на нервите, което намалява усещанията в крайниците, ретинопатия и др.

Сред пациентите с диабет тип 1, участващи в проучването, тези с васкуларни усложнения – например ретинопатия, имат с 29 на сто по-голяма вероятност да получат фрактури в сравнение с хората, които не страдат от тях. При болните от диабет тип 2 изглежда съдовите усложнения не влияят върху риска от травми.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиСпортАлт. медицинаНовиниВидеоИсторияИзследванияЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлХранене при...ПатологияИнтервютаСнимкиДиетиТестовеАнкетиХрани и ястияОрганизацииЗаведенияЗдравни проблемиПсихологияСпециалистиПроизводители