Според канадски учени съединение в авокадото помага за предотвратяването на диабет

Съединението авокатин В (AvoB), открито единствено в авокадото, е изключително полезно за овладяване на затлъстяването и забавяне или предотвратяване развитието на диабет според ново проучване на изследователски екип от Университета в Гуелф, Канада.
Изследователският екип, ръководен от проф. Пол Спагньоло, нагледно разкрива начина, по който съединението авокатин успешно инхибира клетъчните процеси, които обикновено водят до развитието на диабет. При тестовете за безопасност при хора учените установяват също, че веществото се абсорбира в кръвта без вредни странични ефекти върху бъбреците, черния дроб или мускулите.
Процентът на хората със затлъстяване или наднормено тегло все повече се увеличава в световен мащаб, което е и водеща причина за развитие на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност при пациенти, диагностицирани с диабет, е състояние, при което организмът не може правилно да отстрани глюкозата от кръвта. Това състояние възниква, когато митохондриите в клетките на тялото не могат да възпроизведат процеса на окисление на мастните киселини.
Обикновено окисляването на мастни киселини позволява на организма да изгаря мазнините, но в повечето случаи затлъстяването или диабетът пречат на този процес, което води до тяхното непълно окисляване.
По време на проучването, включващо експеримент с гризачи със затлъстяване, изследователите откриват, че авокатин В противодейства на непълното окисляване в скелетните мускули и панкреаса, което пък от своя страна води до намаляване на инсулиновата резистентност.
Констатациите разкриват, че лекуваните мишки с AvoB показват по-голяма инсулинова чувствителност, което означава, че организмът им е в състояние да абсорбира и изгаря глюкозата в кръвта, подобрявайки реакцията към инсулин.
В клиничното проучване, включващо хора, авокатин В е предоставено на участниците като хранителна добавка. Съединението по никакъв начин не засяга бъбреците, черния дроб или скелетните мускули, категорични са учените.
Изследователите предвиждат провеждането на клинични изпитвания, които да тестват ефикасността на AvoB при лечение на метаболитни заболявания при хора.
Изследването е публикувано в списанието „Molecular Nutrition and Food Research“.
medicalxpress.com, foodrevolution.org
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХРИСТИНА КРЕМ ЗА РЪЦЕ И КРАКА ЯГОДА И СМЕТАНА 250 мл
ЖАН Д'АРСЕЛ ПРЕСТИЖ БОГАТ ПОДХРАНВАЩ КРЕМ 50 мл
БИОВЕН БАРСЕЛОНА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С ХИАЛУРОН 50 мл
ГЕВОЛ FUSSKRAFT БУТЕР КРЕМ С МАСЛО ОТ МОРИНГА 100 мл
МУСТЕЛА BUBBLE BATH ПЯНА ЗА ВАНА ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА 200 мл
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ЗА КОСА 9 / 2 ПЯСЪЧНО РУС
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Какво е инсулинов индекс и каква е разликата му с гликемичния индекс
- Диабет
- Д-р Новко Новаков за невропатната болка: Лекувайте причината, а не симптома
- ACE инхибитори
- Инсулин и HOMA-индекс
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Отглеждане на авокадо
Коментари към Според канадски учени съединение в авокадото помага за предотвратяването на диабет