Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците
Акценти
|
Изследователи от Имперския колеж Лондон, заедно с учени от Университета в Сао Пауло и Международната агенция за изследване на рака, откриват доказателства, показващи, че хората, които спазват предимно вегетарианска диета, са склонни да консумират повече свръхпреработени храни от тези, които ядат месо. Констатациите от проучването са публикувани в списанието eClinicalMedicine.
Вегетарианството често се свързва с консумация на много плодове, ядки и зеленчуци. На практика това може да е така, но често този тип хранителен режим често включва и свръхпреработени храни като зърнени закуски, юфка, „фалшиви“ меса. Установено е, че тези продукти съдържат множество съединения и химикали за подобряване на вкуса, текстурата, свежестта и вида. Месото, от друга страна, се подлага на минимална обработка, защото изглежда добре и има отличен вкус.
Предишни изследвания показват, че населението на много западни страни намалява консумацията на месо и месни продукти и по този начин преминава към по-растителна диета. Причините за това варират от желание за по-здравословно хранене до избор на храната въз основа на етични ценности, като хуманно отношение към животните, социална справедливост или опазване на околната среда.
Проучването
За целите на проучването изследователите разглеждат данни за хранителните навици на 200 000 души, взели участие в UK Biobank – широкомащабна биомедицинска база данни и изследователски ресурс.
Учените откриват, че свръхпреработените храни представляват една пета от диетата на всички участници, но вегетарианците са най-склонни да разчитат на тях. Като цяло те консумират значително по-голямо количество, отколкото хората, които ядат червено месо*.
Констатациите сочат още, че участниците, които ядат месо спорадично и умерено, са най-малко склонни да консумират свръхпреработени храни.
Според авторите на проучването резултатите показват нарастване на консумацията на растителни млека и „фалшиви“ меса сред вегетарианците и веганите, което може да бъде много притеснително.
Свръхпреработените храни са свързани с множество здравословни проблеми
Множество експерти подчертават, че растителните млека и „фалшивите“ меса не са здравословни и дори могат да бъдат свързани с риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Екипът, провел настоящото проучване, който включва учени от Франция и Бразилия, подчертава изследвания, които предполагат, че консумацията на свръхпреработени храни е свързана с множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2 и дори рак и ранна смърт.
>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
Експертите обаче многократно призовават за предпазливост при свързването на консумацията на СПХ със здравословни проблеми. Мнозина намират термина свръхпреработени храни за твърде широк, тъй като приравнява пълнозърнестият хляб, който има някои ползи за здравето, с продукти, съдържащи голямо количество сол, мазнини и захар. Някои учени твърдят, че това може да затрудни определянето на храните, които могат да причинят конкретни здравословни проблеми.
Също така изследователите подчертават, че самите свръхпреработени храни е възможно да не причиняват директно състоянията, наблюдавани в проучванията. Вместо това предполагат, че прекомерната им консумация може да е признак на други проблеми, като например бедността, която е свързана с намален прием на пресни плодове и зеленчуци.
*Chang Kiara et al. Plant-based dietary patterns and ultra-processed food consumption: a cross-sectional analysis of the UK Biobank. EclinicalMedicine. 2024.
- Vegetarians consume more ultra-processed food than those who regularly eat meat, study finds: https://medicalxpress.com/news/2024-11-vegetarians-consume-ultra-food-regularly
- Vegetarians eat MORE ultra-processed food than meat-eaters study finds - and researchers warn against plant-based milks: https://www.dailymail.co.uk/health/article-14139709/Veggie-Brits-eating-ultra-processed-food-meat-eaters-study
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Каква е разликата между преработените и ултрапреработените храни
- Как да се откажем от захарта и сладките храни?
- В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
- Играчките в рекламите на заведенията за бързо хранене подтикват децата към вредни хранителни навици
- 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
- Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
- Нездравословните храни могат да повлияят негативно на дълбокия сън
- Колумбия въвежда данък върху ултрапреработените храни
- "Данък хамбургер" като мярка срещу храни и напитки с високо съдържание на захар, сол, въглехидрати и кофеин въвеждат в Унгария
Коментари към Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците
А хората, които се хранят с трупове от животни, като скотове и диваци ?