Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците

Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците

от 20 май 2015г., обновено на 02 дек 2024г.
Редактор: Вероника Събова
Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни, отколкото хората, които ядат месо.
  • Вегетарианството често включва свръхпреработени храни като зърнени закуски, юфка, „фалшиви“ меса.
  • Консумацията на свръхпреработени храни е свързана с множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2, рак и ранна смърт.

Изследователи от Имперския колеж Лондон, заедно с учени от Университета в Сао Пауло и Международната агенция за изследване на рака, откриват доказателства, показващи, че хората, които спазват предимно вегетарианска диета, са склонни да консумират повече свръхпреработени храни от тези, които ядат месо. Констатациите от проучването са публикувани в списанието eClinicalMedicine.

Вегетарианството често се свързва с консумация на много плодове, ядки и зеленчуци. На практика това може да е така, но често този тип хранителен режим често включва и свръхпреработени храни като зърнени закуски, юфка, „фалшиви“ меса. Установено е, че тези продукти съдържат множество съединения и химикали за подобряване на вкуса, текстурата, свежестта и вида. Месото, от друга страна, се подлага на минимална обработка, защото изглежда добре и има отличен вкус.

Предишни изследвания показват, че населението на много западни страни намалява консумацията на месо и месни продукти и по този начин преминава към по-растителна диета. Причините за това варират от желание за по-здравословно хранене до избор на храната въз основа на етични ценности, като хуманно отношение към животните, социална справедливост или опазване на околната среда.

Проучването

За целите на проучването изследователите разглеждат данни за хранителните навици на 200 000 души, взели участие в UK Biobank – широкомащабна биомедицинска база данни и изследователски ресурс.

Учените откриват, че свръхпреработените храни представляват една пета от диетата на всички участници, но вегетарианците са най-склонни да разчитат на тях. Като цяло те консумират значително по-голямо количество, отколкото хората, които ядат червено месо*.

Храни

Констатациите сочат още, че участниците, които ядат месо спорадично и умерено, са най-малко склонни да консумират свръхпреработени храни.

Според авторите на проучването резултатите показват нарастване на консумацията на растителни млека и „фалшиви“ меса сред вегетарианците и веганите, което може да бъде много притеснително.

Свръхпреработените храни са свързани с множество здравословни проблеми

Множество експерти подчертават, че растителните млека и „фалшивите“ меса не са здравословни и дори могат да бъдат свързани с риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Екипът, провел настоящото проучване, който включва учени от Франция и Бразилия, подчертава изследвания, които предполагат, че консумацията на свръхпреработени храни е свързана с множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2 и дори рак и ранна смърт.

>>> 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни

Експертите обаче многократно призовават за предпазливост при свързването на консумацията на СПХ със здравословни проблеми. Мнозина намират термина свръхпреработени храни за твърде широк, тъй като приравнява пълнозърнестият хляб, който има някои ползи за здравето, с продукти, съдържащи голямо количество сол, мазнини и захар. Някои учени твърдят, че това може да затрудни определянето на храните, които могат да причинят конкретни здравословни проблеми.

Също така изследователите подчертават, че самите свръхпреработени храни е възможно да не причиняват директно състоянията, наблюдавани в проучванията. Вместо това предполагат, че прекомерната им консумация може да е признак на други проблеми, като например бедността, която е свързана с намален прием на пресни плодове и зеленчуци.

*Chang Kiara et al. Plant-based dietary patterns and ultra-processed food consumption: a cross-sectional analysis of the UK Biobank. EclinicalMedicine. 2024.

Източник:
  • Vegetarians consume more ultra-processed food than those who regularly eat meat, study finds: https://medicalxpress.com/news/2024-11-vegetarians-consume-ultra-food-regularly
  • Vegetarians eat MORE ultra-processed food than meat-eaters study finds - and researchers warn against plant-based milks: https://www.dailymail.co.uk/health/article-14139709/Veggie-Brits-eating-ultra-processed-food-meat-eaters-study
Още по темата:
  • В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
  • Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата Нездравословното хранене се свързва с ранна първа менструация при момичетата
  • Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек
  • 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
5.0/5 2 оценки

Коментари към Вегетарианците консумират повече свръхпреработени храни от месоядците

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Вашите имена 
    на 18 September 2016 в 22:35

    А хората, които се хранят с трупове от животни, като скотове и диваци ?

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Биологични маркери могат да разкрият колко ултрапреработена храна консумира човек
  • В Русия се канят да ограничат рекламите за бързата храна
  • Играчките в рекламите на заведенията за бързо хранене подтикват децата към вредни хранителни навици
  • 14% от хората по света може да са пристрастени към ултрапреработените храни
  • Свръхпреработените храни повишават кръвната захар при хора с диабет
  • Нездравословните храни могат да повлияят негативно на дълбокия сън
  • Колумбия въвежда данък върху ултрапреработените храни
  • "Данък хамбургер" като мярка срещу храни и напитки с високо съдържание на захар, сол, въглехидрати и кофеин въвеждат в Унгария
  • Как да спрем да ядем вредни храни
  • Българите имат лоши хранителни навици
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дълголетие и повече жизнена енергия - анкета

преди 120 дни, 15 часа и 8 мин.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 210 дни, 17 часа и 33 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Temu Coupon Code $200 Off [acs670886] For New Users In June

преди 3 часа и 33 мин.

Temu Coupon Code UK 90% Off [acs670886] For Existing Users

преди 3 часа и 34 мин.

New Temu Coupon Code [acs670886] 70% OFF For Existing Users

преди 3 часа и 36 мин.

Temu Coupon Code UK 30% Off [acs670886] For First Order

преди 3 часа и 38 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛАЙКА ЦВЯТ капсули 350 мг * 100 NATURE'S WAY

ДАМИАНА ЛИСТ капсули 400 мг * 100 NATURE'S WAY

ВЕГАВЕРО АГАРИКУС БИО ЕКСТРАКТ капсули * 60

КОМПЛЕКС DMG-B15 капсули * 60 NATURE'S WAY

ВЕГАВЕРО ЧАГА БИО ЕКСТРАКТ капсули * 90

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИКЛОДИНОН таблетки * 30 BIONORICA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юни 2025г. в 16:29:09

ГАЗДЕП капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юни 2025г. в 16:18:20

КАЛЦИКИНОН капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юни 2025г. в 16:15:15

ГАСТРИТОЛ таблетки за смучене * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юни 2025г. в 16:11:22

СУОНСЪН АШВАГАНДА капсули 450 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юни 2025г. в 16:10:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival