Начало Здравна медиа Здравни новини Намалява възрастта на пациентите със сърдечносъдови заболявания и инфаркти

Намалява възрастта на пациентите със сърдечносъдови заболявания и инфаркти

Намалява възрастта на пациентите със сърдечносъдови заболявания и инфаркти - изображение

Намалява възрастта на пациентите със сърдечносъдови заболявания и инфаркти, информира директорът на Специализираната кардиологична болница във Велико Търново д-р Йорданка Томова.

По думите й пациентите вече са далеч под 40-годишна възраст.

"Съществуват редица фактори, оказващи влияние. Те са субективни и ние бихме могли да премахнем или да променим някои от тях като обездвижването, лошият контрол на високото кръвно налягане, високият холестерол. За съжаление обаче има и фактори като фамилна обремененост и стрес, които човек много трудно може да промени", заяви д-р Томова, цитирана от агенция Фокус.

Тя съветва пациентите да правят редовни профилактични прегледи при личния лекар поне веднъж в годината, а при измерени високи стойности на кръвното налягане, да бъдат взети мерки.

По данни на д-р Томова през 2016 г. не е отчетена промяна в броя на сърдечноболните в сравнение с предходните години, но смъртността е намаляла рязко, което се дължи на инвазивните лаборатории, които съществуват вече почти във всеки областен град.

Снимка: chancemed.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиИсторияЛеченияБотаникаДиетиЛайфстайлНормативни актовеПсихологияОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиХранене при...СпециалистиМедицински изследванияНаправления в медицинатаАнкетиЗаведенияФизиологияСпорт