Начало Здравна медиа Здравни новини От НЗОК обмислят премахването на ПЕС за пациентите с ревматоиден артрит

От НЗОК обмислят премахването на ПЕС за пациентите с ревматоиден артрит

От НЗОК обмислят премахването на ПЕС за пациентите с ревматоиден артрит - изображение

На проведена среща между Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и експерти от касата се обсъдиха въпросите за режима за издаване на протоколи и за явяването на болните пред Постоянно действащ съвет (ПЕС).

Представителите на Сдружението изразили своето несъгласие новооткритите пациенти със заболяването и сменящите терапията си да минават през ПЕС, който е ситуиран само в столицата. Д-р Дечев ги информирал, че ръководството на здравната каса е готово с визията по премахване на Съвета и по облекчаване издаването на протоколи за лекарства, касаещи домашното лечение на здравноосигурените с ревматоиден артрит.

И представителите на пациентската организация, и тези на НЗОК се обединиха около идеята за създаване на единен регистър на ревматологично болните. Управителят на касата увери, че институцията е отворена за дискусии по този въпрос, както и за изготвянето на програма за ранна диагностика на болестта.

Ролята на Постоянно действащия съвет, въведен през пролетта на тази година, е да одобрява предписаните най-скъпи и иновативни терапии на страдащите от ревматоиден артрит и псориазис например. Така се упражнява по-голям контрол над разходите. Пациентите не бяха съгласни, тъй като според тях по този начин ще се затрудни достъпа им до лечение. Освен това трябва да пътуват до столицата и да чакат на опашки за изготвянето на протокол за лечение.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: НЗОК
Снимка: news.bg

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоИнтервютаОрганизацииЛюбопитноХранене при...Здравни съветиИзследванияСпециалистиАнкетиЛеченияБотаникаСнимкиЛайфстайлСпортРецептиПсихологияДиетиСоциални грижиНормативни актовеТестове