Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Правилната стойка помага при борбата с депресията

Правилната стойка помага при борбата с депресията

Правилната стойка помага при борбата с депресията - изображение

Правилната стойка помага при борбата с депресията. Изправената стойка оказва влияние на настроението на човек, съобщават учени от Университета на Окланд в Нова Зеландия.

Новозеландските учени са доказали, че правилната стойка може да бъде от полза при борбата с депресията. Според редица изследвания навикът да се прегърбва човек понижава настроението, а способността да стои с изправен гръб оказва обратен ефект. Изправения гръб благоприятства човек да се чувства горд след определен успех, което го прави по-уверен в себе си. А това оказва позитивно влияние на настроението.

Освен това навикът човек да бъде в изправена стойка засилва вниманието и повишава ентусиазма. Понижава изразените страхове и въздейства положително на самооценката след изпълнението на различни видове стресови ситуации. Това са изводите на учените при направени експерименти с участието на 61 доброволци. Всички те са били диагностицирани с различна степен на депресия. Една част от доброволците е трябвало да изпълняват определените задачки с изправен гръб, а другите в обикновената си поза. Всички е трябвало да произнесат 5-минутна реч, която е трябвало да се оцени от другите участници. На финалния етап е трябвало да броят на обратно от 1 022 до 0 през 13 пункта.

Оказало се е, че хората, които е трябвало да стоят в изправена поза, са отчели по-високо ниво на енергия и ентусиазъм. Те са произнесли речта си по-уверено и по-добре са се справили с поставените задачи в експеримента.

Снимка: spineuniverse.comОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихологияХранене при...ЛеченияСнимкиАлтернативна медицинаЗдравни проблемиАнкетиТестовеМедицински изследванияБотаника