Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето 10 признака на аутизъм

10 признака на аутизъм

10 признака на аутизъм - изображение

  Симптомите на аутизъм се появяват през първите три години на детството. Колкото по-рано се диагностицира и започне лечението му, толкова по-добри са шансовете на детето да отговори на терапията.

  Ранното откриване е от ключово значение.

  Наблюдавайте за предупредителни знаци. Само един може да не означава нищо, но съвкупността от предупредителни знаци е причина детето да бъде прегледано внимателно.

  Избягване на общуването с поглед

  Опитайте да задържите погледа на детето си за няколко секунди. Забележете дали избягва контакт с очите като цяло или се извръща бързо, когато засечете погледа му.

  Децата с аутизъм не могат да общуват с поглед. Част от тях не осъществяват зрителен контакт, те забелязват нещата с кратък периферен поглед.

  Изразяване

  Наблюдавайте детето си докато играе. Аутистът има проблеми с изразяване на радостта си, така че можете да забележите, ако рядко се усмихва или вълнува и изглежда апатично и незаинтересовано...
Объркване в персонификацията

  Детето с аутизъм не успява да отговори, когато някой го извика по име, а когато обръщението е по друг начин, то игнорира говорещия.

  Невербална комуникация

  Дете, което не страда от аутизъм, може да използва невербалната комуникация, за да изрази своите желания или становища: кима за "да", върти главата си за „не".

  Аутистите могат да бъдат некоординирани в невербалната комуникация, имат проблеми с кимането /не правят опити да заместят липсата на реч с мимики и жестове/ или дори с изразяването на чувства.

  Характерни черти на гласа

  Аутистичното дете може да използва гласа си по необичаен начин или да говори с различен глас от този, който използва обикновено. Може също да използва езика по много странен начин, като говори за себе си в трето лице: "Джими иска бисквитка".

  Повтарящи се движения

  Аутистичното дете може да изпълнява едни и същи движения отново и отново: почти вманиачено местене на количка напред-назад, въртене на предмети, ходене на пръсти, махане нагоре надолу с ръце, огъване на пръсти, хапане на ръце, тичане в кръг, въртене около себе си в кръг, дърпане, късане на хартия, включване и изключване на лампи.

  Социални умения

  Аутистът често среща трудности в социалните си контакти. Тъй като няма желание да създава връзки с връстниците си, съответно не се привързва и не търси приятели. То не е способно да разбере социални сигнали като тона на гласа или изражението на лицето. На него му липсва усещане за съпричастност и често може да се изявявя жестоко към други деца или да ги изолира.

  Рутина

  Нарушаване на рутината в околната среда или в ежедневния режим /дори и най-простата промяна/, сериозно разстройва детето аутист и го прави раздразнително.

  Самонараняване

  То може да има склонност към самонараняване - да си нанася удари, да се хапе или да удря главата си многократно в стената.

  Сензорна стимулация

  Аутистичното дете може да не осъзнава сензорната информация и да е с много висок праг на болка, но свръхчувствително към светлина и звук /самолет, мотор/.

  В обратния случай, може да е свръхсетивно и да не харесва дори да бъде докосвано, прегръщано и гушкано.

За Framar.bg:

Още по темата:

1.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИнтервютаПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиЛеченияАлтернативна медицинаХранене при...ОрганизацииИсторияСпортСнимкиКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеРецептиОбразованиеАнкетиМедицински изследванияБотаника