Начало Здравна медиа Здравни новини Дебат, посветен на прозрачността в здравеопазването организираха clinica.bg. и „Галъп“

Дебат, посветен на прозрачността в здравеопазването организираха clinica.bg. и „Галъп“

Дебат, посветен на прозрачността в здравеопазването организираха clinica.bg. и „Галъп“ - изображение

Поводът за събитието, чиито инициатори са сайтът clinica.bg и „Галъп Интернешънъл“, е индексът на  болниците в областта на онкологията, неврологията и инвазивната кардиология, представен преди месец и половина. Основната цел на индекса е да даде обективни данни за дейността на лечебните заведения у нас, които да подпомогнат информирания избор и да покажат отклоненията.

Социологическите данни показват, че българите имат доверие на лекарите, но такова не съществува по отношение на здравната система и ценообразуването. Първан Симеонов от „Галъп“ припомни, че броят на болниците, специализирани в тези три области се е увеличил, но липсва комплексност на услугите, покритието по отношение на медицинските услуги в областите в страната е неравномерно, съществуват и сериозни различия по отношение обема на дейностите. Изключително нисък е процентът на новите иновативни лечения.

Големите различия в стойността на определени терапии в различните болници е изключително притеснително, коментира още Първан Симеонов. Според политолога с тази инициатива се надяват „да сложат пръст в раната“. Той беше категоричен, че що се отнася до прозрачността в здравеопазването, тяхната инициатива се подкрепя както от медиците, така и от всички заети в сферата, защото тя е основата на реалното й реформиране.

По време на дебата на днес новият управител на НЗОК подчерта, че практиката на фармацевтичните компании да въздействат за предписването на по-скъпи терапии трябва да се промени, защото тя не е в интерес на пациентите. Един от механизмите за това е въвеждането на нови правила за финансирането на медикаментите от здравната каса.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg, bnr.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИнтервютаНовиниНормативни актовеИсторияСнимкиАнкетиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСпортОрганизацииЛеченияОбразованиеБотаникаЗаведенияКомпании и организацииКлинични пътекиСоциални грижиАптеки