Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Вячеслав Мохов: Стресът сковава тялото и открива пътя на болестите

Д-р Вячеслав Мохов: Стресът сковава тялото и открива пътя на болестите

Д-р Вячеслав Мохов: Стресът сковава тялото и открива пътя на болестите - изображение

Д-р Вячеслав Мохов е вертебролог. Завършил е медицина в Русия и пет години работи в травматологична болница в гр Киров.

Изпитва стреса от динамиката на медицинското ежедневие и твърди , че човек с неговата професия бързо се износва."Повечето от колегите ми не доживяват до пенсия" казва с болка лекарят. Дълго търси по-благодатен пристан за дейността си. Избира Бургас, където е със семейството си от миналата година. В кабинета му, на ул."Трайко Китанчев" 47 се отзовават мнозина с болки в стави, мускули и гръбнак. Не случайно е кръстил така и кабинета си по мануална терапия - "Здрав гръб".

 

Как се озовахте точно в Бургас, след като живеете в Киров - на цели 1000 км от Москва?

Търсихме добро място за живеене, където климатът е благоприятен. Бургас се оказа подходящото място. Много места обиколихме преди това. Живяхме в Чехия. Там условията бяха добри, но хората са студени.

 

В какво се състои вашият метод "Здрав гръб"?

Такова е името на моят кабинет. Методът, който ползвам, е комплексна методика. Аз не търся отделни симптоми, отделни неща, а гледам на човека като единна система. И намирам причината за проблема и заболяването.

 

Което, вероятно означава, че не Ви е чужда холистичната медицина?

За методите си на лечение ползвам рентгенография, ядреномагнитен резонанс и компютърна томография, ултразвук също. На основание на всичко това се провежда и терапията.

 

Хора с какви заболявания най-често търсят Вашият кабинет?

Хора с болки в гърба, кръста, ставите. Човек не знае нищо за заболяването си, просто усеща болка и дискомфорт при раздвижване. По този дискомфорт аз започвам своята работа. Търсим откъде идва проблема, какво пречи и кога е започнал.

 

Разкажете повече за проблема дистрофия на ставите, така често срещан в морските климатични пояси? А също и как Вашите методи я повлияват?

Действително, проблемът се среща много често.Една от причините е наистина влажният климат, а другата е силният вятър. Обездвижването също си казва думата. Хората работят в офиси и нямат време да спортуват или просто да се движат повече. От другата страна е правилното хранене. Потребността от здравословно хранене днес е по-голяма от тази преди. Картината на заболяването е различна. Човек обръща внимание на болестта си когато усети болката. Тя е най-честа сутрин, когато човек става. Може да обхваща и цялото тяло. С хапчета, инжекции и мазила можем да намалим проявите й, но не можем да излекуваме болестите. А моята задача е да намери начин да накара организмът да се справи с проблема. Най-често проблемът е свързан с неправилното ходене, с натоварването на нервната система и стресирането. Това предизвиква напрежение, което сковава тялото. Изтощават се резервите, износва се нервната система и човек по-лесно стига до болестите. Болестите никога не се проявяват ако действа само един фактор. Нужни са няколко увреждащи фактора от различен произход. Когато действието им съвпадне, плюс стреса, се получава ударна сила и човек заболява.

След раздвижването на ставите човек трябва да получи препарати, съдържащи глюкоза. Подобни препарати имат широко приложение. Ползват се и хранителни добавки. Но тези препарати се вземат до определена възраст - 55 години. Препаратите помагат за възстановяване на хрущяла и вътреставната течност. Облекчават триенето на ставите, което е много важно. Целта на моята терапия е да даде възможност за повече движения, да промени мускулния тонус.

 

Кои храни трябва да приемаме, за да избегнем тези ставни неразположения?

Като правило в обострени ситуации препоръчвам на два-три дена оризова диета. Може да се яде само ориз, сварен три пъти на ден, без месо и зеленчуци. Той очиства чревния тракт и стомаха. Освобождава дебелото черво и намаля отока. Да не се ограничават и течностите - не по-малко от два, два и половина литра на ден.

 

Детоксикацията ли е в основата на всяко лечение?

Да се чисти може здравия организъм. За болния организъм, това очистване може да се прави само по лекарско назначение. Всичко е много индивидуално.

 

Колко процедури са нужни?

При остри случаи броят на процедурите е по-малък. С три или четири процедури проблемът ще мине. При хроничните случаи нещата не минават с магическа пръчка, нужна е работа. Не само моя, но и от пациента. Трябва гимнастика, упражнения. Средната продължителност е десет процедури, които се правят не всеки ден, а през ден, два. Зависи от реакцията на пациента.

За Framar.bg:

3.3, 14 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория