Начало Здравна медиа Интервюта Интересни лица от света около нас 13-годишната Нелина: Заради псориазиса децата страняха от мен, а той не е заразен!

13-годишната Нелина: Заради псориазиса децата страняха от мен, а той не е заразен!

13-годишната Нелина: Заради псориазиса децата страняха от мен, а той не е заразен! - изображение

Псориазисът е болест, която често носи на страдащите от нея освен физическа, и душевна болка и дори срам. Това е така, защото все още битуват много митове и предразсъдъци относно кожното заболяване. Всъщност то не се причинява от лоша хигиена, нито пък е заразно.
От този вид дерматоза могат да страдат всички, дори деца. С едно от тях, 13-годишната Нелина, разговаряме за това какво точно представлява заболяването, какво е лечението й и какви са предразсъдъците, с които се е сблъсквала. Тя взе участие в кампанията в подкрепа на болните от псориазис в Стара Загора.

Какво точно представлява заболяването псориазис, кога ти го откриха?

Откриха ми го, когато бях във втори клас. В косата ми се появи нещо като пърхот. Тръгнахме по лекари, които в началото не бяха категорични какво е това, но след като ми бе направена кожна биопсия, бе установено, че е псориазис. Псориазисът представлява изключително бързо делене на клетки. Кожните клетки на хората, засегнати от него, се делят три пъти по-бързо от нормалното, което води до струпване на слоеве.

Лечим ли е псориазисът?

Към момента все още няма лечение, което доказано и завинаги стопира заболяването.
Контролирам го с различни мазила и шампоани на билкова основа. При псориазиса може да се постигне ремисия, но трябва да е при пълно спокойствие, тъй като стресът оказва негативно влияние на болестта.

Има ли рискови фактори, които утежняват състоянието на хората със заболяването?

Освен стрес, тютюнопушенето и алкохолът също влияят негативно на псориазиса. Затова на хората със заболяването е силно препоръчително да избягват цигари и алкохолни напитки. Забелязала съм, че поне на мен сладките храни също влияят зле, засилват сърбежа и влошават състоянието на кожата.

Колко са хората в България, страдащи от заболяването?

Поне у нас няма установена точна цифра на заболелите, но със сигурност са над 100 хиляди. По света пък са над 125 милиона.

Ти ставала ли си жертва на преднамереност заради заболяването си?

О, да. Доста години нямах никакви приятели само заради това, защото родителите на децата бяха преднамерени и им втълпяваха, че болестта е заразна. Стигало се е дори до там да се храня сама в училище. Трудно е, защото у нас има университети, в които не приемат хора с псориазис, а това е дискриминация, тъй като заболяването не е заразно. Човек обаче трябва го приеме и да се бори докрай. Аз се справих, вече имам много приятели, всички разбират какво е болестта и не странят от мен.

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияАнкетиНовиниСпортВидеоИнтервютаЗдравни проблемиОрганизацииАлт. медицинаБотаникаХранене при...Клинични пътекиИсторияСнимкиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината