Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Черният чай подпомага отслабването

Черният чай подпомага отслабването

Черният чай подпомага отслабването - изображение

Черният чай може да стимулира отслабването и засилва метаболизма. Основно условие за това обаче е да не се добавя мляко или захар към напитката, предава в. „Дейли мейл“.

Специалисти ок Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че черният чай има способността да забързва метаболизма. Това се дължи на по-големите молекули в напитката, които не се усвояват добре и това насърчава растежа на бактерии, улесняващи отслабването. Уникалният състава на чая съдържа специфични вещества, които понижават холестерола и с това се намалява способността храносмилателната система да усвоява мазнини. Учените поясняват обаче, че добавките неутрализират положителните свойства на напитката.

Известно е, че зеленият чай спомага за процеса на отслабване, но единствено черният чай може да стимулира метаболизма, предава БТА. До този извод учените са стигнали чрез изследване върху гризачи. Мишките са били разделени на четири групи, които са били подложени на различни диети – храни с много мазнини, с малко мазнини, храни с много въглехидрати, мазнини и екстракт от зелен чай, храни с много въглехидрати и екстракт от черен чай.

Резултатите са показали, че мишките, които са приемали екстракт от чай са отслабнали толкова, колкото групата, приемала храни с ниско съдържание на мазнини. Но единствено мишките, получавали екстракт от черен чай са били с подобрен метаболизъм.

Полифенолите на зеления чай се усвояват в кръвта и тъканите по-добре и са по-полезни от полифенолите на черния чай. Резултатите от проучването обаче показват, че поради специфичният механизъм в микробиома, черният чай също допринася за отслабването и доброто здраве“, коментира ръководителят на екипа проф. Сузан Хенинг.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Serving Joy
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаДиетиСнимкиСпортЛайфстайлРецептиХранене при...ФизиологияНовиниКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаЗаведенияЛеченияИсторияПсихологияТестовеКалкулаториПроизводители