Начало Здравна медиа Любопитно Екология Един от десетте най-големи айсберга е на път да се откъсне от антарктическия шелф

Един от десетте най-големи айсберга е на път да се откъсне от антарктическия шелф

Един от десетте най-големи айсберга е на път да се откъсне от антарктическия шелф - изображение

Айсберг с площ близо 5000 квадратни километра е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С.

Това е един от десетте най-големи регистрирани айсберга. През декември 2016 г. стара цепнатина в шелфа започна внезапно да се увеличава.

"Към момента едва 20 км задържат айсберга да не отплува. Ако това стане, шелфът ще бъде още по-податлив на разпадане", коментират специалисти.

Най-северният шелф на Антарктика е дебел около 350 метра и плува над водата край Западна Антарктида, задържайки потока на ледниците, които го захранват.

Екип от учени отдавна следи цепнатината в Ларсен С, но тревогата нарасна след сгромолясването на шелфа Ларсен А през 1995 г. и внезапното разпадане на Ларсен В през 2002 г.

През декември цепнатината нарасна с 18 км само за две седмици. В момента тя е широка около 100 метра, дълбока е около 500 м.

Мнението на специалистите е, че рискът айсбергът да се отдели през следващите няколко месеца, е изключително висок. Изчисленията им показват, че ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в морето, глобалното морско равнище ще се увеличи с 10 см.

Снимка: novini.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноСнимкиЛайфстайл