Тефлонът – полезен в кухнята и вреден за природата и хората
Да вземем например тефлона. Този материал има способността да прониква в човешкия организъм, а заводите, които произвеждат тигани с покритие против загаряне, замърсяват реки и езера. Съдържащата се в тефлона перфлуорооктанова киселина вреди на животни и растения.
По данни на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), тефлонът не се разлага в природна среда и вече е проникнал в организмите на 95% от американците. Вероятно е и канцерогенен. Според редица изследвания, той може да причини безплодие, нарушения в имунитета и вътрешноутробното развитие на плода.
При правилна употреба тефлонът е безопасен, но при много силно нагряване покритието на тигана може да се напука и да отдели токсични газове. Регистрирани са случаи, при които това явление предизвиква главоболие.
През 2005 година EPA глоби компанията DuPont с $16,5 млн. за това, че е скрила резултати от проверка, показваща замърсяване с перфлуорооктанова киселина на питейната вода около завода в Западна Виржиния, както и че веществото прониква през плацентата от майката в плода.
DuPont планира да отстрани тефлона от производствения си процес и да го замени с вещество, което се разгражда в околната среда. Въпреки декларираните намeрения на производителите, от организацията Environmental Working Group предупреждават, че постъпващите на пазара уреди не са гарантирано безопасни.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТРЕСЕМЕ БОТАНИК ПОДХРАНВАЩ ШАМПОАН 400 мл
ТРЕСЕМЕ БОТАНИК ПОДХРАНВАЩ БАЛСАМ 400 мл
МОЯТА ПЪРВА КНИГА ЗА ПРИРОДАТА - КАМИЛА ДЕ ЛА БЕДОЙЪР - ХЕРМЕС
БЪЛГАРСКАТА СЪКРОВИЩНИЦА / THE TREASURES OF BULGARIA - РУМЯНА НИКОЛОВА И НИКОЛАЙ ГЕНОВ - СИЕЛА
ЧЕПЪН - ТРИ УШИ - ВЪРТОП ПЛАНИНА - ДИМИТЪР ТОНИН - ШАМБАЛА
НАМЕРЕНИ ОТ ЧУДЕСАТА - НИКОЛАЙ Н. НИНОВ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Колко добре познавате руската кухня?
- 17 практични кулинарни техники, които ще ви помогнат в кухнята
- Солариум: лечебни ползи и рискове
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Кухненски мерки
- 5 рискови лекарствени комбинации
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Природни начини за борба със зимната депресия
- Вредна ли е лактозата?
Коментари към Тефлонът – полезен в кухнята и вреден за природата и хората